Fico: Beblavého návrh na zrušenie VÚC ma absolútne nezaujíma

NETKY.SK • 12 Január 2017, 15:27 • 2 min
Fico: Beblavého návrh na zrušenie VÚC ma absolútne nezaujíma

BRATISLAVA- Návrh nezaradeného opozičného poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého na zrušenie vyšších územných celkov (VÚC) predsedu vlády Roberta Fica nezaujíma.

slovakia

left justify in out

"Je to výkrik, nepodstatný, nezaujímavý, nikoho to netrápi, čo pán Beblavý v tejto situácii hovorí. Mňa tento návrh pána Beblavého absolútne nezaujíma, pretože je úplne irelevantný," vyhlásil Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR. Beblavého označil za bezvýznamného poslanca.

 

"Predstavte si, že máte nejakého samostatného bežca v Národnej rade, v podstate bezvýznamného poslanca bez akéhokoľvek politického krytia, ktorý prešiel už všetkými možnými politickými subjektmi, aké tu existujú. Poslanca, ktorý nevedel vysvetliť, odkiaľ zobral peniaze na výstavbu rodinného domu, ktorý zneužíval Transparency International. Poslanca, ktorého by som sa rád spýtal na pôsobenie možno jeho rodičov v súvislosti s privatizáciou. A tento samostatný úplne bezvýznamný bežec oznámi verejnosti, že on ide zrušiť VÚC. Nuž teda, oznamujem mu, že na zrušenie VÚC potrebuje zmenu Ústavy SR," reagoval na Beblavého návrh Fico.

 

Beblavý podľa neho nevolal koaličným stranám, aby s nimi hovoril o podpore jeho návrhu. Na zmenu ústavy treba aspoň 90 hlasov. Opozícia bez koalície nemá šancu takúto úpravu presadiť. Ani súčasná koalícia sama nemá ústavnú väčšinu a na prijatie ústavných zmien potrebuje pomoc koalície. Koaliční predstavitelia neraz žiadali opozíciu, aby svoje návrhy na ústavné zmeny konzultovala s koalíciou, keďže jej hlasy potrebuje. Podľa Fica nemožno fungovať tak, že niekto príde a ako hotovú vec oznámi, že ide zrušiť VÚC. "A pritom má jeden jediný hlas v Národnej rade," doplnil.

 

Fico pripomenul, že v parlamente je v druhom čítaní návrh na zrušenie druhého kola volieb predsedov krajov, tí by sa po novom mohli voliť len v jednom kole. Vláda návrh odobrila. "V druhom kole volieb do VÚC nám niekedy klesala účasť možno na 10 percent. Kde už je potom tá demokratickosť a miera zastúpenia ľudí pri rozhodovaní," vysvetlil zámer koalície nahradiť dvojkolovú voľbu jednokolovou.

 

Beblavý navrhuje s poslankyňou Katarínou Macháčkovou (nezaradená) zrušenie VÚC už v tomto roku, a to bez náhrady. Návrh predložili do parlamentu na najbližšiu schôdzu parlamentu. Štát by podľa Macháčkovej zrušením krajov počas najbližších piatich rokov ušetril viac ako 200 miliónov eur, a to zrušením volieb či nákladov na fungovanie zastupiteľstva. Opozičná poslankyňa tvrdí, že po pätnástich rokoch existencie možno zhodnotiť, že žiaden zo zásadných cieľov VÚC sa nenaplnil. Na podporu svojho návrhu spúšťajú Beblavý a Macháčková aj online petíciu. Cieľom je vytvoriť verejný tlak na presadenie tohto kroku.

 

VÚC vznikli v roku 2001 za prvej vlády Mikuláša Dzurindu, dovtedy bola SR rozdelená na tri kraje. Vyššie územné celky sú najvyššia územná samosprávna jednotka na Slovensku. Do ich pôsobnosti patria napríklad cesty II. a III. triedy, stredné školstvo, zdravotnícka sústava či kultúrne ustanovizne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona