Fico avizuje, že BBSK príde kvôli Kotlebovi o právomoci k eurofondom

NETKY.SK • 25 Február 2015, 13:25 • 2 min
Fico avizuje, že BBSK príde kvôli Kotlebovi o právomoci k eurofondom

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) môže prísť o kompetencie v oblasti eurofondov, pretože pre nečinnosť predsedu kraja Mariana Kotlebu z nich nečerpá zdroje.

slovakia

left justify in out

Uviedol to po rokovaní vlády na tlačovej besede v Banskej Bystrici premiér Robert Fico s tým, že vinou nečinnosti Kotlebu už BBSK prišiel o niekoľko miliónov eur z eurofondov, ktoré mohol použiť na opravu ciest či domovov sociálnych služieb. BBSK sa tak stáva znevýhodneným v porovnaní s inými krajmi. 

 

„Nevylučujem preto, že zoberieme rozhodovacie právomoci o eurofondoch vyššiemu územnému celku a prisúdime ich mestu Banská Bystrica ako krajskému mestu. Musíme to však urobiť po veľmi vážnom zvážení, pretože je to bezprecedentný krok, je to krok, ktorý môže vyvolať veľké napätie, ale my nevidíme dôvod, prečo by ľudia mali v Banskej Bystrici a v tomto kraji trpieť preto, že ako experiment bol zvolený niekto za predsedu Banskobystrického kraja,“ uviedol Fico, pričom to bližšie nekonkretizoval. 

 

Hovorca BBSK Vladimír Gürtler na Ficovo vyhlásenie reagoval, že odobratie kompetencií banskobystrickej krajskej samospráve je neprijateľné a bolo by v rozpore so zákonmi aj Ústavou Slovenskej republiky. „Samozrejme, tak ako valec zo Zlatej Idky, aj v súčasnom období strana Smer je schopná prelomiť všetko a porušiť všetko. Avšak nemôže za žiadnych okolností diskriminačne urobiť takýto úkon len voči samotnému BBSK,“ uviedol Gürtler a pripomenul, že Kotleba je legitímne a demokraticky zvoleným predsedom kraja. Ficove vyjadrenia podľa neho navyše vychádzajú z nepravdivých informácií, pretože Kotleba nie je pri projektoch na čerpanie prostriedkov z eurofondov nečinný. Pripomenul, že zmluvy na financovanie rekonštrukcií ciest Kotleba podpísal, zmluvy na financovanie rekonštrukcií domovov sociálnych služieb však podľa zákona nemohol podpísať, pretože krajskí poslanci z väčšinovej koalície Smer-SD – KDH v rozpočte kraja nevyčlenili financie na spolufinancovanie týchto projektov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies