Fico: Audit územnej samosprávy bol všestranný a súhrnný

NETKY.SK • 8 December 2016, 17:44 • 2 min
Fico: Audit územnej samosprávy bol všestranný a súhrnný

BRATISLAVA - Audit územnej samosprávy a obidvoch jej úrovní, teda miestnej alebo regionálnej, bol všestranný a súhrnný a auditované boli nielen kompetencie originálne, ale aj kompetencie preneseného výkonu štátnej správy. Povedal to na dnešnej parlamentnej Hodine otázok premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na otázku opozičného poslanca Ondreja Dostála (SaS).

slovakia

left justify in out

"Súbežne s auditom výkonu kompetencie verejnej správy prebiehala najrozsiahlejšia reforma miestnej štátnej správy za účelom jej modernizácie k programu ESO," doplnil predseda vlády. Pripomenul, že bola vytvorená nová štruktúra orgánov miestnej štátnej správy a v programe ESO boli rozpracované princípy integrácie pôsobnosti špecializovanej štátnej správy do jedného okresného úradu.

 

"Myslím si, že tento program bol úspešný a ja som bol sám svedkom mnohých prípadov, kedy sme priamo na mieste sledovali, ako došlo k tejto integrácii, ktorú sme považovali v danom okamihu za absolútne správne. Teraz nás čaká otázka reformy samosprávy, ale to už je téma, o ktorej chcem predovšetkým hovoriť s predstaviteľmi ZMOS-u na najbližšom sneme ZMOS-u," uviedol Fico.

 

Dostál sa pýtal, kedy mieni vláda SR v súlade s uznesením Národnej rady SR z 8. decembra 2011 vykonať komplexný audit výkonu kompetencií podľa jednotlivých úrovní verejnej správy a zabezpečenie ich financovania a predložiť ho parlamentu.

 

Fico informoval, že po tomto uznesení vláda Ivety Radičovej v roku 2012 prijala ďalšie uznesenie. Z neho podľa Fica vyplynula pre ministerstvo vnútra a ministerstvo financií konečná úloha predložiť na rokovanie vlády súhrnný audit výkonu kompetencií verejnej správy a návrh na zabezpečenie financovania kompetencií verejnej správy na základe výsledkov tohto auditu.

 

"Daná úloha zohľadňujúca pritom zámer uznesenia Národnej rady, ako aj vecné dôvody venovať sa len územnej samospráve ako subsystému verejnej správy, bola ministerstvami splnená a súhrnný audit výkonu kompetencií verejnej správy vláda vzala na vedomie uznesením 226 zo 14. mája 2014. Pripomínam, že tento materiál nebol predmetom rokovania Národnej rady a nebol predložený na rokovanie Národnej rady," doplnil premiér.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona