Fico: Aktivujeme mechanizmus, ktorý bude oživovať chudobné doliny

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 13:33 • 2 min
Fico: Aktivujeme mechanizmus, ktorý bude oživovať chudobné doliny

ŠPAČINCE – Zvyšné výjazdové rokovania vlády SR v tomto volebnom období budú nasmerované do problémových častí Slovenska. V Špačinciach v okrese Trnava to dnes oznámil premiér Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

Predseda vlády avizoval, že jedným z opatrení druhého sociálneho balíčka, ktorý vládna strana predstaví na pracovnom sneme 23. mája, bude i mechanizmus pomoci takzvaným chudobným dolinám. Vysvetlil, že v prípade prijatia potrebných legislatívnych zmien v parlamente, sa pomoc týmto regiónom aktivuje automaticky.

 

"Chceme, aby priamo zo zákona vyplývali pre niektoré regióny Slovenska určité zvýhodnenia. Teda nie na základe vôle vlády alebo na základe nejakého iného rozhodnutia, ale tým, že daný región bude spĺňať určité kritériá, pokiaľ ide o výšku nezamestnanosti, počet mladých ľudí, ktorí sú nezamestnaní, dopravnú štruktúru a tak ďalej, automaticky by sa pre tento región mal naštartovať mechanizmus, ktorý ho bude oživovať, ktorý bude stimulujúci," ozrejmil Fico.

 

 

Kabinet dnes po druhý raz zavítal do okresu Trnava, ktorý je opakom problémových regiónov. Aktuálna miera evidovanej nezamestnanosti v ňom ku koncu vlaňajška bola 6,44 percenta.

 

"Aj preto padlo rozhodnutie prísť sem, aby sme na vlastné oči mali možnosť konfrontovať, že rozdiely medzi Slovenskom, pokiaľ ide o regióny, sú naozaj niekde veľmi, veľmi výrazné," odôvodnil výber miesta Fico.

 

Celkovo dnes ministri rozhodli o podpore vo výške presahujúcej deväť miliónov eur. Priamu finančnú pomoc vo výške dvoch miliónov eur, ktorú uvoľní do 12. júna minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), vláda nasmerovala najmä do projektov regionálnej a miestnej samosprávy v Trnavskom kraji.

 

Opozícia v tejto súvislosti upozornila, že starostovia a primátori vládnej strany opäť ťahajú za dlhší koniec. Združenie Alfa, za ktorým je strana Sieť Radoslava Procházku, vyrátalo, že tieto samosprávy získali až 56 percent pomoci, aj keď v kraji dominujú nezávislí starostovia a primátori. Tí získali iba 33 percent pomoci.

Fico takúto optiku odmietol. Peniaze z jeho pohľadu nejdú šéfom obcí, ale ich obyvateľom na konkrétne zmysluplné projekty. Poradcovia, ktorí rozdelenie pripravujú, podľa neho zachovávajú "určitú mieru rovnováhy a proporcie medzi počtami zvolených primátorov, starostov za vládnu stanu a opozíciu".

 

"Všetko, čo robí vláda, je podľa opozície zlé, ale ja si nepamätám, že by zdvihli svoje lenivé zadky, keď boli vo vláde a išli do regiónov. My do regiónov chodíme a prijímame rozhodnutia," reagoval premiér. "Vláda má právo rozhodnúť. Vláda rozhoduje a ako vidíte, nedávame to na nezmyselné podujatia, dávame to všetko na účely, ktoré sú nevyhnutné," doplnil.

 

Vlani v marci zasadla vláda v Horných Orešanoch. Dva milióny eur vtedy nasmerovala kompletne do dopravnej infraštruktúry. Teraz pôjde do infraštruktúry viac ako tretina pomoci, konkrétne 787.500 eur. Štvrť milióna z toho získa Trnavský samosprávny kraj (TTSK).

 

Zvyšné prostriedky pôjdu na opravu materských a základných škôl (343.500 eur), športovú infraštruktúru a detské ihriská (293.000 eur), kultúrne domy a podporu kultúry (162.000 eur), obecné úrady a požiarne zbrojnice (152.500 eur), domy smútku (126.000 eur), domovy sociálnych služieb (100.000 eur) a stredné školstvo (35.000 eur).

Konkrétnu pomoc dostane okrem TTSK 64 samospráv obcí z Trnavského kraja. Najviac putuje priamo do Špačiniec, kde je starostom člen vládnej strany Július Zemko. Sumu 200.000 eur vláda vyčlenila na rekonštrukciu ciest a chodníkov v tejto obci. Podľa premiéra Roberta Fica bola požiadavka starostu Zemka odôvodnená. "Bolo to schválené, nevidím na tom nič zlého," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona