Fico: Aktivity SaS sú útokom proti baníctvu na Slovensku

NETKY.SK • 17 December 2016, 13:01 • 2 min
Fico: Aktivity SaS sú útokom proti baníctvu na Slovensku

NOVÁKY - Za útok proti baníctvu na Slovensku označil predseda vlády Robert Fico aktivity strany Sloboda a solidarita zamerané proti prevádzke tretieho bloku nováckej tepelnej elektrárne.

slovakia

left justify in out

Ide podľa neho o politicky cielený útok so zámerom vytvoriť v spoločnosti sociálne napätie. SaS podala v súvislosti so spustením prevádzky tretieho bloku trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. 

"Chcem veľmi ostro a principiálne odmietnuť útoky politickej strany SaS a bratislavskej kaviarne na baníctvo a hutníctvo. Táto politická strana atakuje výrobu elektrickej energie v treťom bloku nováckej elektrárne, ktorý musel byť naštartovaný, pretože Slovenské elektrárne si neplnili záväzky voči Hornonitrianskym baniam," povedal Fico po rokovaní s generálnym riaditeľom baní Petrom Čičmancom. "Na rozdiel od liberálov a bratislavskej kaviarne budem vždy trvať na tom, že tradícia baníctva na hornej Nitre musí byť zachovaná, pokiaľ tu budú primerané zásoby a primerané ekonomické podmienky na ťažbu hnedého uhlia,“ dodal predseda vlády oblečený v baníckej uniforme. Zdôraznil, že v Hornonitrianskych baniach pracuje 4200 ľudí. 

Opozičná strana SaS podala v piatok v súvislosti s prevádzkou tretieho bloku elektrární v Novákoch trestné oznámenie pre negatívny vplyv na zdravie ľudí a životné prostredie, ktoré so sebou spaľovanie uhlia v bloku B3 prináša. Podľa jej poslancov prebieha bez potrebných osvedčení zrejme aj samotné podnikanie Hornonitrianskych baní v oblasti výroby a predaja elektriny. Podľa SaS je tretí blok opäť v prevádzke, aj keď nikdy nesplnil a neplnil nové emisné limity, nebola na ňom vykonaná žiadna úprava, k jeho opätovnému spusteniu nebolo žiadne konanie a neexistujú povolenia. Slovenské elektrárne ho z tohto dôvodu koncom minulého roka odstavili.

Podľa Slovenských elektrární, ktoré vlastnia tepelnú elektráreň v Novákoch, sa elektrina v treťom bloku nevyrába, prebiehajú v ňom testovania zariadení v réžii Hornonitrianskych baní. Ich generálny riaditeľ Peter Čičmanec tvrdí, že blok majú k dispozícii len na prevádzkovú skúšku na štyri mesiace s cieľom hľadať náhradný prevádzkový zdroj, ktorý by plnil emisné limity Európskej únie. Tento náhradný zdroj by bol k dispozícii v prípade výpadku prvého alebo druhého bloku. Podľa Čičmanca je tento prevádzkový pokus v súlade s legislatívou. Naštartovanie tretieho bloku baniam pomohlo znížiť zásoby neodobratého uhlia.


Predseda vlády Robert Fico bude s vedením Hornonitrianskych baní a ďalšími partnermi rokovať aj v pondelok, problém by mal byť podľa neho uzatvorený do konca budúceho týždňa.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies