Fico: Ak nebudeme chrániť Schengen, príde ďalšia vlna, ktorú EÚ nezvládne

NETKY.SK • 24 September 2015, 17:49 • 2 min
Fico: Ak nebudeme chrániť Schengen, príde ďalšia vlna, ktorú EÚ nezvládne

BRATISLAVA - Ak Európa nebude dôsledne chrániť schengenské hranice, príde ďalšia obrovská migračná vlna, ktorú Európa nemá šancu zvládnuť. Na dnešnej parlamentnej Hodine otázok to povedal premiér Robert Fico (Smer-SD). Naďalej odmieta povinné kvóty, pripomína avizované podanie žaloby na EÚ v súvislosti s prijatím kvót a tiež volá po tom, aby sa EÚ stala veľkým hráčom pri riešení globálnych kríz.

slovakia

left justify in out

"Európska únia má viac ako 500 miliónov obyvateľov a zdá sa, že nie sme globálnymi hráčmi. A ťažko aj môžeme byť, keď nie sme schopní ochrániť si vonkajšie hranice," uviedol Fico. Pýta sa, ako je možné, že únia nedokáže byť rozhodujúci hráč v Sýrii a nevie zatlačiť a povedať, že tam jednoducho budú bezpečnostné zóny. Fico by chcel, aby únia sedela za rokovacím stolom s veľkými hráčmi a hľadala s nimi riešenia. "Európska únia sa musí vrátiť za rokovací stôl a musí byť súčasťou veľkých rozhovorov," doplnil.

 

V súvislosti s migračnými vlnami poukázal na vyjadrenia predsedu Európskej rady Donalda Tuska. "Konštatoval, že ľudia v táboroch vedia, že sa ľahko dostanú do Európy, že neexistuje žiadna ochrana hraníc. Vedia, že sa do Európy dostanú bez toho, aby ich niekto kontroloval. Toto vedia a okrem toho sú presvedčení, že ich tu všetkých vítame," uviedol Fico.

 

Predsedu vlády teší, že viacerí premiéri v Bruseli označili povinné kvóty za "irelevantné riešenie". Slovensko má podľa neho právo povedať, že s nimi nesúhlasí, a tiež sa brániť. Pripomenul avizované podanie žaloby v súvislosti s kvótami. "Musíme využiť všetky možnosti, ktoré máme. Ak dnes umožňuje európska legislatíva podanie žaloby proti rozhodnutiu, ktoré sa nám nepáči, nikto nám to nemôže vyčítať. Na to máme právo, lebo takto je to stanovené v pravidlách EÚ," zdôraznil Fico.

 

Premiér je za to, aby sme kultivovaným spôsobom, naďalej zdôrazňujúc potrebu solidarity voči tým, ktorí to potrebujú, chránili záujmy Slovenskej republiky. "Na toto nás poverila Národná rada SR. Použijúc tieto prostriedky si myslím, že nemôžeme nič pokaziť. Len si stojíme za tým, čo sme povedali," doplnil Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona