Fico: Ak bude Smer v novej vláde, revolúciu robiť nebude

NETKY.SK • 27 Február 2016, 13:20 • 2 min
Fico: Ak bude Smer v novej vláde, revolúciu robiť nebude

BRATISLAVA - Ak Smer-SD bude súčasťou novej vlády, nebude podľa predsedu strany robiť žiadnu revolúciu.

slovakia

left justify in out

„Sme vo vláde osem rokov. Máme kontinuálnu politiku a s ňou chceme pokračovať ďalej. Nebudú teda žiadne prekvapenia. Mojej vláde svedčí poctivá každodenná robota. Nikto nemôže vládu obviniť, že bola lenivá. Prijímame rozhodnutia, stanú sa aj chyby, ale za chyby boli vyvodené dôsledky,“ povedal Fico v rozhovore pre agentúru SITA.


Fico často počúva, že jeho vláda nerobila zásadné zmeny. „Ak má niekto ambíciu označiť za veľkú reformu, že zavedie rovnú daň, čo je veľmi jednoduché, pretože ide o jeden, možno dva zákony, tak odpovedám, že rovnakou reformou bolo naše rozhodnutie znížiť DPH na potraviny na desať percent,“ povedal Fico s tým, že skutočnou reformou bolo duálne vzdelávanie. „Bolo to úplné nóvum, ktorým prepájame firmy so školstvom,“ uviedol.


Pravica nikdy podľa Fica nemala odvahu znížiť zdravotné odvody. „My sme to urobili. Toto je štandardná reforma. Preto platia dve veci. Boli sme odvážni v rozhodnutiach, teda prijímali sme kroky, na ktoré pravica nikdy nemala odvahu. A pokúšali sme sa krajinu riadiť v rovnováhe. Sociálna demokracia vždy hovorí , že vzťah zamestnanec – zamestnávateľ musí byť rovnovážny,“ zdôraznil premiér, podľa ktorého zamestnanec má často okrem platu len to, čo mu garantuje Zákonník práce.


Smer-SD bude podľa Fica v novej vláde klásť veľký dôraz na podnikateľské prostredie, aby lákalo zahraničných investorov. „Budeme robiť kroky k tomu, aby dochádzalo ešte k väčšiemu prepojeniu praxe s ponukou škôl. Čakajú nás náročné rozhovory na úrovni vysokých škôl. Rektori sú pripravení na rozhodnutia v ich prostredí. Musíme si totiž povedať, či si môžeme dovoliť produkovať toľko právnikov a lekárov. Či nemáme vzdelanie tlačiť do technických smerov, ktoré potrebujeme,“ uviedol. Vládu tiež čakajú rozhodnutia, ako sa postaviť ku štruktúre zdravotníckych zariadení. Pokračuje príprava výstavby špičkovej koncovej nemocnice v Bratislave. „Len o tom nehovoríme. Sme však v súťažnom dialógu,“ uviedol.


V sociálnej oblasti chce ísť Smer-SD cestou, ktorú začal. „Ak sa štátu ekonomicky darí, chceme, aby to pocítili ľudia v sociálnej oblasti cez rôzne benefity. Štát nemá dnes možnosť v súkromnej sfére niekoho presvedčiť, aby zvýšili platy. Štát však môže túto situáciu kompenzovať niektorými opatreniami, ako sú napríklad vratky za plyn, či znižovanie DPH na potraviny,“ dodal premiér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona