Fico a Tusk sa zhodli: Šancu má len spoločná olympiáda

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 16:22 • 2 min
Fico a Tusk sa zhodli: Šancu má len spoločná olympiáda

POPRAD - Individuálne žiadosti Poľska alebo Slovenska na usporiadanie zimných olympijských hier nemajú podľa premiéra Roberta Fica žiadnu šancu.

slovakia

left justify in out

"My sme vo vláde podporili myšlienku spoločnej kandidatúry s mestom Krakov, lebo si myslíme, že len takáto žiadosť má reálnu šancu," uviedol na tlačovej besede po spoločnom rokovaní predstaviteľov vlád Slovenska a Poľska v Poprade Robert Fico. 

Aj podľa poľského premiéra Donalda Tuska má terajšia kandidatúra oveľa väčšie vyhliadky na úspech, ako ktorákoľvek iniciatíva v minulosti alebo prípadná kandidatúra v budúcnosti. V súvislosti s ašpirantúrou na usporiadanie zimných olympijských hier pôjde Slovensko len do takej podpory dopravnej a športovej infraštruktúry, ktorá bude použiteľná aj po skončení podujatia. 

Aj po stredajšom spoločnom rokovaní vlád má Slovensko záujem o hokejový turnaj. Okrem toho by sa mali v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách konať alpské lyžiarske disciplíny. V súvislosti so záujmom Slovenska usporiadať hokejový turnaj požiadajú slovenská a poľská strana o výklad olympijskej charty, či je vôbec takéto cezhraničné riešenie prípustné. "Hokej je pre nás kráľovská disciplína. Samozrejme, že ju chceme na Slovensku, ale ak to má byť prekážkou, tak bude na Slovensku len zjazdové lyžovanie," dodal Fico. Premiér nevidí nič zlé na tom, že sa v Liptovskom Mikuláši a Poprade postavia nové hokejové štadióny, ktoré tieto mestá aj tak potrebujú. Podľa premiéra neexistuje pre Slovensko lepšia reklama, ako organizácia zimných olympijských hier v roku 2022. Náklady na výstavbu športovísk a infraštruktúry je dnes podľa premiérov ešte ťažko presne vyčísliť, keďže nie je známe rozdelenie športovísk a tým aj potrebná infraštruktúra. Keďže olympiáda sa má konať až v roku 2022, aj náklady na vybudovanie infraštruktúry sa rozdelia do celého obdobia. 

Spoločná poľsko-slovenská kandidatúra na zimné olympijské hry má podľa premiéra minimálne 33-percentnú šancu na úspech, a to vzhľadom na súčasných kandidátov. Podobne sa vyjadril aj poľský premiér Donald Tusk. "Hodnotím to tak, ako povedal premiér Fico. Budeme veľkým konkurentom pre každého," uviedol Tusk. Predstavitelia oboch vlád sa dohodli na spoločnej propagácii a podpore kandidatúry Poľska a Slovenska na usporiadanie ZOH. "Aj keď nevyhráme, tak reklama Poľska a Slovenska stojí za to. Tu nikto neprehrá," skonštatoval Tusk. Všetko sa podľa poľského premiéra dá robiť hlúpo alebo múdro. "My sme sa dohodli, že to budeme organizovať múdro," uviedol Tusk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona