Fico a Lajčák útok na vojenský konvoj ostro odsudzujú

NETKY.SK • 27 December 2013, 18:33 • 2 min
Fico a Lajčák útok na vojenský konvoj ostro odsudzujú

BRATISLAVA - Pri útoku na vojenský konvoj v Afganistane prišli dnes o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR a americký vojak.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády Robert Fico ako aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák dnešný útok na vojenský konvoj medzinárodných síl ISAF v Afganistane ostro odsudzujú. Premiér zároveň vyjadruje úprimnú sústrasť rodinným príslušníkom a pozostalým obetí útoku, agentúre SITA vyhlásenie poskytla hovorkyňa predsedu vlády Beatrice Szabóová. "V prvom rade chcem vyjadriť hlbokú sústrasť pozostalým. Slovensko prinieslo obeť v podobe dvoch ľudských životov a takáto strata vždy bolí," sústrasť vyjadril aj šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. Ten takisto ostro odsudzuje každý útok proti slovenským vojakom a spojeneckým silám v Afganistane. Ten dnešný je podľa jeho slov namierený proti nášmu úsiliu pomôcť Afgancom pri zaisťovaní bezpečnosti a stability ich vlastnej krajiny aj bez pomoci Aliancie. "Nemáme záujem byť v Afganistane ani o deň dlhšie, ako je nevyhnutné. Na druhej strane chceme po sebe zanechať stabilnú vládu," uviedol minister. Lajčák zároveň potvrdil, že Slovensko sa týmto zbabelým aktom nenechá zastrašiť a slovenskí vojaci budú pôsobiť v misii ISAF až do jej konca, ktorý je naplánovaný na záver roka 2014.

Pri útoku na vojenský konvoj v Afganistane prišli dnes o život dvaja príslušníci Ozbrojených síl SR a americký vojak. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, vojaci pôsobili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. O tejto tragickej udalosti už boli pozostalí informovaní. Slovenská strana prevezie telá zosnulých vojakov domov na Slovensko. 

Tragická udalosť sa stala mimo vojenskej základne spojeneckých síl pri Kábule, pri bežnom konvoji vojenských vozidiel. Podľa doteraz známych informácií explodovalo civilné vozidlo vo chvíli, keď sa v jeho blízkosti presúval vojenský konvoj. K útoku sa prihlásilo hnutie Taliban.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies