Fico a český premiér Sobotka budú hovoriť o dopravnom prepojení a eurofondoch

NETKY.SK • 28 Október 2014, 14:20 • 2 min
Fico a český premiér Sobotka budú hovoriť o dopravnom prepojení a eurofondoch

PRAHA – Spolupráca v oblasti dopravnej infraštruktúry, dopravy a čerpaní prostriedkov z EÚ. Najmä o týchto témach bude hovoriť český premiér Bohuslav Sobotka so svojim slovenským náprotivkom Robertom Ficom počas dnešného spoločného obeda.

slovakia

left justify in out

Predseda slovenskej vlády je v Prahe na pracovnej návšteve pri príležitosti štátneho sviatku Českej republiky. Na úvod ho v Hrzánskom paláci prijal český premiér. Fico na krátkom brífingu pred samotným obedom zablahoželal občanom Českej republiky k dnešnému štátnemu sviatku.

 

„Ako keby sme zistili, že tá blízkosť, ktorá bola do roku 1992, nám začína chýbať,“ uviedol Fico na margo tém, ktoré mienia so Sobotkom prediskutovať. Pripomenul, že premiérom je od roku 2006, pričom menoval šesť šéfov českých vlád, ktorí boli za ten čas jeho partnermi. 

 

„Bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzali premiéri, či to boli sociálni demokrati alebo predstavitelia pravicového spektra, tá blízkosť medzi nami je taká, že vždy vznikli z toho doslova až do písmena priateľské vzťahy,“ zdôraznil Fico.

 

„Československá republika, aj keď jej bolo doprianých iba 20 rokov, tak bola štátom, ktorý v tej dobe bol nesmierne moderný. Bol to štát, ktorý bol demokratický, rešpektoval občianske a sociálne práva,“ uviedol na margo dnešného 96. výročia založenia ČSR Sobotka.

 

Vzťahy medzi českou a slovenskou vládou označil predseda českej vlády za tradične dobré, praktické, založené na každodennej koordinácii postojov a záujmov. „Slovensko je pre nás veľmi dôležitý priateľ a spojenec a obidve naše vlády sú, okrem iného tiež motorom V4 a spolupráca Česka a Slovenska drží V4 veľmi silne pohromade,“ doplnil.

 

Z viacerých v minulosti plánovaných česko-slovenských projektov označil šéf českej exekutívy za stále živú najmä snahu zlepšiť dopravné prepojenia oboch krajín, najmä pokiaľ ide o severnú a strednú Moravu. „Určite mojím cieľom je posunúť sa dopredu tak, aby tu nebola do budúcnosti perspektíva iba jedného diaľničného spojenia starou diaľnicou D2,“ vysvetlil Sobotka.

 

Podľa Fica sa česko-slovenská spolupráca nemusí týkať iba úrovne vlád a štátnych sektorov. Vyzdvihol veľké investície z Česka na Slovensku v oblasti energetiky.

 

„V žiadnom prípade by som nepovedal, že sa niečo utlmilo. Tam kde bolo možné sme išli ďalej, tam, kde sa ukázalo, že projekt na úvod zaujímavý nemá perspektívu, tak sme ho veľmi rýchlo opustili. Ale neviem si predstaviť, že by sme nemali Českú republiku a pravdepodobne Česká republika si nevie predstaviť, že by nemala Slovenskú republiku,“ uzavrel. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies