Fico: 21. august 1968 by sa nemal nikdy vytratiť z pamäte Slovákov

NETKY.SK • 21 August 2014, 14:21 • 2 min
Fico: 21. august 1968 by sa nemal nikdy vytratiť z pamäte Slovákov

BRATISLAVA - Dátum 21. augusta 1968 by sa nemal nikdy vytratiť z historickej pamäte Slovenska a jeho občanov, myslí si premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Vo svojom vyhlásení k 46. výročiu okupácie Československa sa premiér vracia k udalostiam Pražskej jari z roku 1968, ktoré podľa neho opodstatnene patria k najvýznamnejším a súčasne najpozitívnejšie hodnoteným historickým míľnikom našej krajiny. "Idea, ktorá sa niesla vtedajšou Pražskou jarou a ktorú stelesňoval nositeľ obrodného procesu Alexander Dubček, vízia spoločnosti, ktorá bude občiansky slobodná a súčasne sociálne spravodlivá, je v podstate nesmrteľná a jej podpora vo väčšine nielen slovenskej spoločnosti nijak neklesá, ba práve naopak," uviedol Fico vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poslal tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR.

 

Slovenský premiér si myslí, že ak by obrodný proces v auguste ´68 násilne nezastavili vojská štátov Varšavskej zmluvy, malo by vtedajšie Československo šancu približovať sa práve k ideálu takejto spravodlivej spoločnosti. "V tomto zmysle je pre nás obrodný proces aj jeho násilné zastavenie odkazom, z ktorého by sme mali čerpať poznanie aj pre naše dnešné kroky a rozhodnutia," uzavrel Fico. 

 

Vojská Sovietskeho zväzu, Poľskej ľudovej republiky, Maďarskej ľudovej republiky, Nemeckej demokratickej republiky a Bulharskej ľudovej republiky vtrhli do Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968. Na strane Československa okupácia spôsobila úmrtie viac ako 100 osôb. Dôvodom invázie bol nesúhlas s reformným procesom Komunistickej strany Československa (KSČ) pod vedením Alexandra Dubčeka. Invázia priviedla k moci protireformné krídlo KSČ, ktoré sa pri moci udržalo do novembra 1989. Vojská Sovietskeho zväzu zostali rozmiestnené na území Československa až do roku 1991.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies