Fica podporuje mnoho osobností: Jakubisko, Vittek, ale aj Radičovej expartner!

NETKY.SK • 15 Január 2014, 17:09 • 2 min
Fica podporuje mnoho osobností: Jakubisko, Vittek, ale aj Radičovej expartner!

BRATISLAVA - Tradícia troch Svätoplukových prútov, ktorú nám v detstve vštepovali do hláv, by mala byť receptom pre spoločný postup prezidenta, predsedu NR SR aj predsedu vlády.

slovakia

left justify in out

Vo svojom príhovore na začiatku stretnutia s osobnosťami politického, spoločenského, vedeckého a športového života to vyhlásil predseda vlády SR a kandidát na prezidenta Robert Fico (Smer-SD). Priznal, že ho mrzia objavujúce sa úvahy, že prezident by mal byť protiváhou vlády a dokonca by s ňou mal byť v permanentnom konflikte.

"Nestotožňujem sa s tým, mne vždy imponovala tradícia troch Svätoplukových prútov," podotkol. Fico je totiž presvedčený, že novú hlavu štátu čaká vážne poslanie, a to spoločne s predsedom NR SR a premiérom garantovať stabilitu a sociálny zmier v spoločnosti. "Všetci si uvedomujeme, že najmä stabilita bude základným predpokladom riešenia výziev, ktorým je SR vystavená," deklaroval.

Podľa Fica prezident musí byť vlastenecký, presadzovať národnoštátne záujmy Slovenska a reprezentovať ho v zahraniční. "V prípade môjho zvolenia ponúknem parlamentu aj vláde spoluprácu v zahranično-politickej oblasti a pôjdem tak ďaleko, ako to len bude možné na základe vzájomnej dohody," avizoval.

Fico zároveň vyjadril presvedčenie, že prezident musí zvládnuť svoje poslanie okamžite a nemôže sa učiť počas výkonu mandátu. "Dôležitá je znalosť slovenského politického prostredia, korektné vzťahy so sociálnymi partnermi a osobné kontakty s mnohými zahraničnými predstaviteľmi. Som pripravený ponúknuť všetko politické umenie a medzinárodné zázemie, ktoré som vytváral počas viac ako 20-ročnej kariéry politika a právnika," dodal.

Medzi osobnosťami, ktoré prijali pozvanie, je minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), generálny riaditeľ a predseda predstavenstva, Železiarne Podbrezová, a. s., Vladimír Soták, prezident KOZ SR Jozef Kollár, rektor Ekonomickej univerzity Bratislava Rudolf Sivák, predseda ZMOS a primátor Nitry Jozef Dvonč, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár, predseda SAV Jaromír Pastorek aj historik, prozaik a publicista Pavel Dvořák.

Pozvaní boli aj spisovateľ Peter Jaroš
režišér Juraj Jakubisko
maliar Ivan Pavle
prednosta Neurochirurgickej kliniky FNsP na Kramároch Juraj Šteňo
hokejový tréner František Hossa
futbalový reprezentant Róbert Vittek
bývalý slovenský futbalista a tréner Ladislav Petráš
predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš
predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky
zakladateľ umeleckého súboru Lúčnica Štefan Nosáľ
prednostka anatomického ústavu a študijná prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eliška Kubíkový
prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček
prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik
vedec a lekár Ján Štencl.

Pre pracovnú zaneprázdnenosť sa nedostavila len moderátorka a riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni Alena Heribanová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona