Fica čaká v Bruseli stretnutie V4 aj Slavkovského formátu

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 08:33 • 2 min
Fica čaká v Bruseli stretnutie V4 aj Slavkovského formátu

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico sa dnes zúčastní na riadnom zasadnutí Európskej rady, ktorej hlavnými témami budú brexit, otázky migrácie, ako aj problematika zamestnanosti a investícií.

slovakia

left justify in out

Pred začiatkom summitu sa premiér tradične zúčastní na koordinačnom stretnutí krajín Visegrádskej štvorky. Ako sa uvádza na stránke českého úradu vlády, v stredu ráno zase Fica čaká stretnutie v Slavkovskom formáte, teda s premiérom ČR Bohuslavom Sobotkom a rakúskym spolkovým kancelárom Christianom Kernom. Budú diskutovať o možnostiach ďalšieho rozvoja, pričom ako perspektívne oblasti spolupráce sa črtajú infraštruktúra, duálne vzdelávanie či podpora zamestnanosti.


Dominantnou témou summitu bude brexit. Na pracovnej večeri by mal lídrom britský premiér David Cameron vysvetliť situáciu v Británii, ktorá nastala po štvrtkovom referende. V Európe sa ozvali hlasy, že Londýn by mal čím skôr aktivovať článok 50, ktorý hovorí o vystúpení krajiny z Únie. Británia ostala po štvrtkovom referende rozdelená, dokonca sa už vyzbierali tri milióny podpisov za ďalšie referendum. Veľkej Británii hrozí, že Škóti usporiadajú referendum o nezávislosti, aby ostali členom Únie.


V roku 2014 sa referendum o nezávislosti Škótska skončilo neúspechom, jedným z hlavných dôvodov zotrvania bolo pritom to, aby ostali v európskom klube. Škótska premiérka Nicola Sturgeon hľadá cesty, ako ostať v Únii, téma ďalšieho referenda o nezávislosti je pritom podľa nej „na stole“. Takisto sa domnieva, že škótsky parlament by mohol Británii zabrániť v odchode z EÚ. Otázna môže byť aj budúcnosť Severného Írska, ktorého voliči, podobne ako v Škótsku a Londýne, hlasovali za zotrvanie v EÚ.


Cameron avizoval, že rokovania o vystúpení už bude viesť nový premiér. Európska únia a lídri jej jednotlivých členských krajín však trvajú na tom, že pokiaľ Londýn oficiálne neaktivuje článok 50, žiadne neformálne diskusie o budúcich vzťahoch nebudú. V stredu si lídri krajín opäť sadnú za stôl, avšak už bez predstaviteľa ostrovov, aby diskutovali o procese vystúpenia a ďalšom smerovaní EÚ.


Pokiaľ ide o migráciu, lídri budú hovoriť o spolupráci s tretími krajinami v Afrike a na Blízkom východe. Predstavitelia členských štátov sa tiež dotknú spolupráce EÚ – NATO a hospodárskych otázok. Riešiť budú aj pôdohospodárstvo, konkrétne krízu s mliekom a bravčovým mäsom. Premiér sa vráti späť na Slovensko v stredu podvečer.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona