Fibrilácia predsiení môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu

NETKY.SK • 19 Jún 2018, 06:00 • 2 min
Fibrilácia predsiení môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu

BRATISLAVA - Fibrilácia predsiení môže spôsobiť cievnu mozgovú príhodu, ide o nepravidelný rytmus srdca, ktorý trápi viac ako 100.000 Slovákov, upozornili na to kardiológovia zo Slovenskej asociácie srdcových arytmií (SASA). Počet pacientov, ktorí majú toto ochorenie a neliečia sa, stúpa.

slovakia

left justify in out

Fibrilácia predsiení patrí medzi najzávažnejšie rizikové faktory vzniku cievnej mozgovej príhody, ročne postihne na Slovensku 11.000 ľudí. U viac ako 20 percent bolo príčinou mozgovej príhody práve toto ochorenie. Pritom je na Slovensku dobre liečiteľné, no Slováci nepoznajú príznaky a neliečia sa.

 

Práve preto SASA spustila informačnú kampaň s názvom Rytmus je život. Prostredníctvom nej chcú slovenskí kardiológovia upozorniť na základné príznaky tohto závažného ochorenia, ktoré si ročne vyžiada viac ako 10.000 ľudských životov.

 

"Fibrilácia predsiení je zákerná v tom, že nie u každého pacienta sa prejaví typickými príznakmi, ako je búšenie srdca, nepravidelný rytmus, slabosť a únava či dýchavičnosť. Až 30 percent pacientov nepociťuje tieto ťažkosti a lekár im zistí túto diagnózu až v momente, keď utrpia cievnu mozgovú príhodu," uviedla Gabriela Kaliská, ktorá je prezidentkou Slovenskej asociácie srdcových arytmií a primárkou oddelenia arytmií Stredoslovenského ústavu srdcových a cievnych chorôb (SÚSCCH) v Banskej Bystrici.

 

Ako upozornil prezident elect Slovenskej kardiologickej spoločnosti a zástupca primára oddelenia arytmií a kardiostimulácie Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave Peter Hlivák, na Slovensku rastie počet ľudí, ktorým diagnostikovali fibriláciu predsiení, a to nielen vo veku nad 60 rokov, ale aj v skupine do 22 do 44 rokov.

 

Vlani zistili fibriláciu predsiení podľa Národného centra zdravotníckych informácií u 120.340 ľudí. Z nich bolo vo veku 22 až 44 rokov 17.433.

 

V záujme zvýšenia povedomia verejnosti o fibrilácii predsiení dnes spustila SASA informačnú kampaň Rytmus je život. Jej cieľom je upriamiť pozornosť na príznaky tohto ochorenia.

 

"Kampaň má naučiť Slovákov, aby si pravidelne kontrolovali pulz, ktorý by mal byť v rozpätí 50 – 100 úderov za minútu. Nepravidelný pulz môže signalizovať, že srdce nepracuje správne," vysvetlila Kaliská.

 

Fibriláciu predsiení odhalí EKG vyšetrenie a následne sa toto ochorenie lieči liekmi. Viac informácií o kampani Rytmus je život nájdu záujemcovia na webovej stránke www.rytmusjezivot.sk.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona