Fiala si pripomenul obete rómskeho holokaustu

NETKY.SK • 18 August 2022, 15:59 • 2 min
Fiala si pripomenul obete rómskeho holokaustu

PRAHA – Český premiér Petr Fiala si vo štvrtok v moravskom meste Hodonín pripomenul obete rómskeho holokaustu.

slovakia

left justify in out

Pred 79 rokmi odtiaľ odišiel posledný vlak do koncentračného tábora Auschwitz. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe s odvolaním na spravodajský kanál ČT24. Genocída Rómov na území Česka bola podľa Fialu mimoriadne dôsledná. „Pôvodná rómska populácia, ktorá tu žila stovky rokov, takmer úplne zmizla. Prežila len desatina,“ povedal v prejave český premiér.

 

Osud českých a moravských Rómov zostáva podľa Fialu smutnou a zakrytou kapitolou českých dejín. „História nie je čiernobiela. Ak sa z nej máme poučiť, musíme sa ňou zaoberať, neustále ju skúmať a pripomínať si ju,“ dodal premiér.

 

img

 

Z pôvodného tábora sa zachoval iba dom pre dozorcov a replika takzvaného cigánskeho domu, v ktorom boli Rómovia v krutých podmienkach väznení. Priamo v hodonínskom tábore ich pre neľudské podmienky zomrelo viac ako 200, zvyšok transportovali do vyhladzovacích táborov.

 

Výročie odchodu posledného vlaku s Rómami z tábora Hodonín u Kunštátu si tamojší obyvatelia pripomínajú pamätníkom rómskeho holokaustu. Ten na mieste vznikol pred 12 rokmi po tom, ako areál odkúpil štát. Fiala skritizoval predchádzajúce vlády, že ho neodkúpili skôr. Dovtedy tam bolo aj rekreačné stredisko pre deti.

 

 

Možno vás zaujme: Nemocnice aj lekári žiadajú prepracovať novú vyhlášku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies