Feyenoord sa predstavý na Old Trafforde, o postup do šestnásťfinále zabojuje 21 tímov

NETKY.SK • 22 November 2016, 17:01 • 2 min
Feyenoord sa predstavý na Old Trafforde, o postup do šestnásťfinále zabojuje 21 tímov

BRATISLAVA - Piatym hracím dňom pokračuje vo štvrtok skupinová fáza futbalovej Európskej ligy 2016/2017. Kontinentálny pohár číslo dva ponúkne celkovo 24 stretnutí, v ktorých si môže zabezpečiť prienik do jarného šestnásťfinále až 21 tímov. Postupom do vyraďovačky sa v tejto chvíli môže pýšiť kvarteto tímov - Zenit Petrohrad, Šachtar Doneck, Schalke 04 Gelsenkirchen a Ajax Amsterdam.

slovakia

left justify in out

Manchester United privíta v A-skupine holandský Feyenoord Rotterdam, ktorému v prvom vzájomnom stretnutí podľahol 0:1. "Červení diabli" cez víkend v anglickej Premier League doma remizovali s Arsenalom Londýn 1:1, keď na zásah Juana Matu zo 68. min odpovedal minútu pred koncom riadneho hracieho času Olivier Giroud. "Proti Arsenalu sme odohrali ďalší z duelov, v ktorom sme urobili všetko, aby sme vyhrali, a napriek tomu sme prišli o dva body. Podali sme dobrý výkon, v našej hre nechýbala motivácia, túžba, súťaživosť a charakter. Naďalej sa chceme zlepšovať a táto remíza nás v tomto úsilí nepribrzdí. Tento týždeň nás čakajú ďalšie dva zápasy na Old Trafforde (okrem EL aj ligový duel s West Hamom, pozn.), v ktorých chceme naším fanúšikom znova ukázať vlastnosti, o ktorých som hovoril," skonštatoval vo svojom pravidelnom pondelkovom blogu Španiel v službách United Juan Mata.


Tréner ManUtd José Mourinho naznačil, že proti holandskému súperovi dostane šancu v základe arménsky legionár Henrich Mchitarjan. Dvadsaťsedemročný rodák z Jerevanu zasiahol od letného prestupu z Borussie Dortmund iba do šiestich súťažných stretnutí. Čiastočne za to mohli zdravotné problémy a tiež skutočnosť, že kouč Mourinho mu chcel dopriať viac času na aklimatizáciu v anglickom prostredí. "Povedal som mu, že proti Feyenoordu s ním počítam. Samozrejme, v nedávnom období na tom nebol najlepšie, ale snaží sa, tvrdo trénuje a chce sa čo najskôr adaptovať. V súboji s Arsenalom som ho nechcel posielať na trávnik na 10 alebo 20 minút. Potrebuje odohrať dobrý zápas. Svoje kvality ukáže iba vtedy, keď nastúpi od začiatku alebo na celý druhý polčas," povedal 53-ročný Portugalčan pre oficiálny klubový web.


Na duel sa veľmi teší Švéd Henrik Larsson. Legendárny útočník strávil v začiatkoch svojej bohatej kariéry štyri roky vo Feyenoorde (1993-1997), v roku 2007 necelé tri mesiace hosťoval z Helsingborgu v Manchestri United. "Feyenoord určite má šancu, aby v Manchestri uspel. Napĺňa ma to radosťou, keď vidím, ako sa mužstvu v tejto sezóne darí. Hrať na Old Trafforde je ťažké, ale Feyenoord má dobrý tím. Manchester United má tiež dostatok kvality, no stále potrebuje čas, aby bol z neho dobrý tím. Netreba zabúdať, čo pre klub urobil Sir Alex Ferguson. Momentálne to chce trochu trpezlivosti," vyhlásil pre magazín Feyenoordu 45-ročný Larsson, ktorý dodnes rád spomína, ako mu Sir Alex zavolal a ponúkol mu krátkodobý kontrakt v Anglicku. "Samozrejme, bol som prekvapený. Po pôsobení v Barcelone som sa vrátil do Švédska, kde som si chcel ešte niekoľko rokov zahrať za Helsingborg. Nečakal som, že ako 35-ročný hráč ešte dostanem ponuku od takého veľkého klubu. Hneď som vedel, že si to nesmiem nechať ujsť. Nikdy som tento krok neľutoval," dodal bronzový medailista z MS 1994, ktorý najlepšie roky kariéry prežil v Celticu Glasgow (1997 - 2004).


Mimochodom, Manchester United si v aj prípade štvrtkového triumfu bude musieť na spečatenie postupu počkať do posledného hracieho kola. Ak si však všetky body z Old Traffordu odvezie Feyenoord, holandský zástupca si môže odškrtnúť splnenú misiu - bez ohľadu na zvyšné výsledky postúpi. V prípade prehry "červených diablov" si môže prienik ďalej zabezpečiť aj Fenerbahce Istanbul, Turci však potrebujú zdolať ukrajinské mužstvo Zaria Lugansk. "Dúfam, že chlapci v Istanbule predvedú dobrý výkon. Najdôležitejšie bude, aby sa nezľakli a ukázali svoju silu," myslí si kormidelník Zarie Jurij Vernydub.


Ukrajinský Šachtar Doneck síce už má istotu postupu aj víťazstva v H-skupine, "banící" však nechcú o podcenení Konyasporu ani počuť a v "krajine polmesiaca" si trúfajú na ďalší trojbodový zisk. "V Turecku nás nečaká jednoduchý duel, ale veríme v kvalitu nášho tímu. Sme pozitívne naladení na triumf. Šachtar bojuje o víťazstvo v každom stretnutí," povedal pre oficiálnu stránku svojho zamestnávateľa Argentínčan Facundo Ferreyra, momentálne najlepší strelec ukrajinskej ligy so siedmimi gólmi.


Okrem Šachtaru by rád predĺžil víťaznú sériu aj ďalší klub z východného bloku - ruský Zenit Petrohrad. Klub štedro dotovaný známym plynárenským koncernom, za ktorý hráva aj slovenský reprezentant Róbert Mak, čaká vo štvrtok zápas proti Maccabi Tel Aviv. Zenit už má ´v suchu´ prvenstvo v D-skupine, v záverečných dvoch kolách zvedú duel o druhú postupovú priečku spomenutý izraelský tím, írsky Dundalk a holandský Alkmaar. "Zenit je klub, ktorý by mal v každej sezóne hrať v Lige majstrov. V minulom ročníku sme však v domácej lige neboli dosť dobrí. V Európskej lige sa chceme prebojovať minimálne do semifinále a samozrejme, chceme späť ruský titul," prezradil belgický stredopoliar Axel Witsel pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA).


Taliansky klub AS Rím prenikne do šestnásťfinále, ak vo štvrtok neprehrá v rámci E-skupiny s českou Viktoriou Plzeň, kde pôsobí kvintento slovenských hráčov (Matúš Kozáčik, Patrik Hrošovský, Jakub Hromada, Michal Ďuriš a Marek Bakoš) a tréner Roman Pivarník. Rímskych "vlkov" teoreticky posunie ďalej aj ich prehra a súčasne víťazstvo Austrie Viedeň nad Astrou Giurgiu. "Všetci vieme, že sme v tejto sezóne nechceli hrať Európsku ligu. Naším cieľom bola Liga majstrov, no neuspeli sme v play-off. Teraz je našou povinnosťou prebojovať sa v EL tak ďaleko, ako to len pôjde a pokúsiť sa získať európsku trofej. V doterajšom priebehu sme si počínali celkom dobre. Ak sa nám bude naďalej dariť, pre náš klub to ešte môže byť celkom pekná súťaž," cituje portál football-italia.net vyhlásenie poľského brankára Wojciecha Szczesného pre klubovú televíziu AS Rím.


Zaujímavo sa vyvíja aj situácia v K-skupine. Ďalší zástupca talianskej Serie A Inter Miláno z úvodných štyroch duelov prehral tri a ak si chce zachovať šancu na jarnú vyraďovačku, musí bezpodmienečne triumfovať na pôde Hapoelu Beer Ševa. Prvé vzájomné meranie síl sa v septembri skončilo na San Sire prekvapujúcim víťazstvom Izraelčanov (2:0). "Dosť bolo rečí, je čas prejsť k činom," vecne skonštatoval brazílsky stredopoliar "Nerazzurri" Felipe Melo. Naopak, blízko k postupu z "káčka" je anglický FC Southampton aj česká Sparta Praha.

 

"Svätci" prejdú ďalej, ak zvíťazia na pražskej Letnej a súčasnej Hapoel nezdolá Inter Miláno. Úradujúci český vicešampión získa definitívu akýmkoľvek bodovým ziskom. "Bude to ťažký, ale pekný zápas. Vieme, že ak vyhráme, postúpime do ďalšej fázy a to je to, čo všetci chceme. Sme radi za účinkovanie v pohárovej Európe a nemyslíme si, že EL je malá súťaž. Chceme tvoriť históriu tohto klubu a veríme, že môžeme dosiahnuť niečo veľké. V každom ´európskom´ zápase cítime zo strany našich fanúšikov úžasnú podporu, cítime, ako sa tešia z toho, že ich klub hrá v tejto súťaži. Čo sa týka ambícií Southamptonu v tejto sezóne EL, nemáme žiadne limity," vyhlásil stredopoliar zo Štadióna St. Mary's Oriol Romeu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies