Fethullah Gülen: Za júlovým zmareným pučom bol v skutočnosti Erdogan

NETKY.SK • 23 September 2016, 13:34 • 2 min
Fethullah Gülen: Za júlovým zmareným pučom bol v skutočnosti Erdogan

SAYLORSBURG - Za neúspešným pokusom o prevrat v Turecku z 15. júla bol v skutočnosti turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Vyhlásil to islamský duchovný Fethullah Gülen, ktorého Ankara obviňuje zo zosnovania puču.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Toto tvrdenie zaznelo počas rozhovoru, ktorý kazateľ poskytol vo štvrtok vo svojom sídle v americkom štáte Pensylvánia agentúre DPA, novinám Die Zeit a denníku El País. S novinármi hovoril prostredníctvom tlmočníka.


Podľa Gülena sa v posledných dňoch objavilo množstvo dôkazov, ktoré jasne potvrdzujú, že Erdogan plánoval údajný prevrat už asi rok a čakal len na vhodnú príležitosť, kedy ho uskutočniť.
Dostupné informácie podľa Gülena dokazujú, že prezident ihneď po začatí prevratu v noci z 15. na 16. júla presne vedel, čo sa deje a prejavoval neskrývanú radosť z toho, že všetko ide podľa plánu. O všetkom boli informovaní aj šéf generálneho štábu tureckej armády a riaditeľ tajnej služby.


Zmarený puč chcel Erdogan využiť ako zámienku na upevnenie svojej moci a perzekúciu svojich odporcov, čo aj napokon naozaj urobil, tvrdí Gülen. Erdogan podľa neho zmení svoje správanie len v prípade, ak bude čeliť hrozbe medzinárodných sankcií.


Sedemdesiatosemročný duchovný, ktorý vo svojich prácach propaguje umiernený islam a princípy nenásilia a demokracie, žije už 17 rokov v exile v USA. Ankara tvrdí, že Gülen dával inštrukcie strojcom pokusu o vojenský prevrat a v súčasnosti je v Turecku verejným nepriateľom číslo jeden. Turecké ministerstvo spravodlivosti nedávno požiadalo Spojené štáty o jeho zatknutie, ktoré by malo predchádzať jeho vydaniu na stíhanie do vlasti.


Samotný Gülen sa od pučistov dištancoval a ostro ich odsúdil. Požaduje pritom vytvorenie medzinárodnej komisie expertov, ktorá by preskúmala okolnosti pokusu o prevrat. Turecká vláda však podľa Gülena jeho návrh ignorovala.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies