Feťáci si budú pichať zbytočne, špeciálna vakcína dokáže blokovať účinky heroínu dlhé mesiace

NETKY.SK • 19 Júl 2017, 16:22 • 2 min
Feťáci si budú pichať zbytočne, špeciálna vakcína dokáže blokovať účinky heroínu dlhé mesiace

FLORIDA - Drogy sú veľký biznis a veľký problém. Na kolená položili a o život obrali obrovské množstvo ľudí. Polícia síce robí, čo môže, no drogy tu stále sú a stále škodia. Vedci z Výskumného ústavu Scripps priniesli zaujímavý spôsob, ako zmariť účinky heroínu.

slovakia

left justify in out

Vyvinuli špeciálnu vakcínu, ktorá dokáže blokovať účinky narkotických látok až 8 mesiacov po podaní.

 

Cieľom podania tejto vakcíny je, aby naučila imunitný systém produkovať protilátky proti heroínu. Prvé pokusy sa robili na opiciach. Po blokovacej vakcíne im do žíl pichli aj heroín. Vytvorené protilátky neutralizovali jeho molekuly a opice tak nepocítili eufóriu ani iné sprievodné javy drogy, pretože molekuly sa zablokovali ešte predtým, ako sa stihli dostať do mozgu.

 

„Veríme, že táto vakcína bude úspešne a bezpečne testovaná aj na ľuďoch,“ povedala vedúca štúdie Kim Janda. Keď bude účinok drogy slabší, zníži sa aj motivácia jej užívania. Taktiež dokáže zabrániť recidíve narkomanov liečiacich sa zo závislosti.

 

Vakcína má najsilnejší efekt prvý mesiac ale celkovo funguje viac ako 8 mesiacov. Samozrejme sa dá pravidelne vakcínovať znova a znova.

 

Vedecký tím sa teraz bude uchádzať o licenciu vakcíny a spoluprácu v klinických štúdiách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies