Festival Východná otvorí už pár dní svoje brány

NETKY.SK • 24 Jún 2018, 11:30 • 2 min
Festival Východná otvorí už pár dní svoje brány

BRATISLAVA – Oslavami folklóru a ľudovej kultúry ožije známa liptovská obec Východná už o pár dní.

slovakia

left justify in out

Svetoznámy folklórny festival nesúci jej meno – Východná sa tu uskutoční po 64. raz od štvrtka 28. júna do nedele 1. júla. Návštevníci nášho najväčšieho folklórneho festivalu sa môžu tešiť na takmer 1 300 účinkujúcich. Organizátor festivalu, Národné osvetové centrum, cez ústrednú tému „svadba“ predstaví folklórne, spevácke a tanečné skupiny a sólistov, tiež detské súbory a rovnako aj ľudovoumeleckých remeselníkov a výrobcov. Agentúru SITA o tom za organizátorov informovala Lucia Pekaríková z agentúry Komunika.

Program otvorí vo štvrtok o 19:30 na Veľkej scéne folklórna skupina Kriváň z Východnej a po nej finalisti Zem spieva. S folklórnou skupinou Kriváň z Východnej sa spája vznik festivalu. „V roku 1952 sa totiž táto folklórna skupina zúčastnila na slávnostiach v moravskej Strážnici, kde si vyslúžila ocenenie ‚miláčik‘ podujatia. Ich vystúpenie vnieslo medzi mladých a šikovných ľudí myšlienku zorganizovať slávnosti na vlastnej pôde, v obci Východná,“ pripomenula Pekaríková v tlačovej správe k festivalu. Zlatým klincom prvého dňa bude galaprogram Zem spieva pod holým nebom. Pod taktovkou režiséra Petra Núňeza sa predstavia finalisti známej folklórnej televíznej súťaže.

Témou 64. Východnej je svadba. Speváci a folklórne súbory tak prinesú návštevníkom atmosféru svadobného veselia. Taktiež ich zoznámia s predsvadobnými a svadobnými obyčajami slovenského vidieka. Chýbať nebudú žartovné piesne, balady, vinše i príhovory. Východná tradične oslávi životné jubileá osobností slovenského folklóru. Tento rok upozorní na speváka horehronských ľudových piesní Jána Ambróza (25. augusta 1948, Nižné Ružbachy, okr. Stará Ľubovňa) a významného choreografa Juraja Kubánku (31. októbra 1928, Turie, okr. Žilina).

Neoddeliteľnou súčasťou Východnej sú i ukážky ľudových remesiel. Návštevníkov pozve na jarmok s vyše 40 rezbármi, tkáčmi, medovnikármi, hrnčiarmi a drotármi. Svoje brány otvorí tiež škola remesiel ÚĽUV.

Folklórny festival Východná vznikol v roku 1953. Je najstarším a najrozsiahlejším celoslovenským festivalom s medzinárodnou účasťou, ktorý prispieva k oživeniu a zachovávaniu tradícií slovenskej kultúry. Na festivale sa zúčastňujú nielen folklórne a ľudové skupiny, ale aj majstri tradičnej remeselne výroby. Festival sa koná na prahu letnej turistickej sezóny v blízkosti Vysokých i Nízkych Tatier, v obci Východná a navštevujú ho nadšenci folklóru nielen zo Slovenska, ale i zahraničia. Napríklad vlani Východná pritiahla takmer 30 600 návštevníkov. Hlavným organizátorom Folklórneho festivalu Východná je Národné osvetové centrum s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. Viac podrobností o programe festivalu možno nájsť na jeho webstránke https://www.festivalvychodna.sk.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies