Festival slobody symbolicky uzavrie Cyklomost slobody

NETKY.SK • 3 November 2016, 13:52 • 2 min
Festival slobody symbolicky uzavrie Cyklomost slobody

BRATISLAVA - Obdobie neslobody na Slovensku si opäť pripomenie a bude analyzovať Festival slobody, ktorý sa koná pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu a 27. výročia udalostí 17. novembra 1989.

slovakia

left justify in out

Program 6. ročníka multižánrového medzinárodného festivalu, ktorý sa uskutoční od 8. do 20. novembra, dnes v Bratislave predstavil Ústav pamäti národa (ÚPN). Ako informoval predseda jeho Správnej rady Ondrej Krajňák, festival prinesie množstvo zaujímavých filmov, výstavy, diskusie, divadelné predstavenia či oceňovanie osobností, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Novinkou je Víkend zatvorených hraníc, ktorého dejiskom bude Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi.

 

Hraničný plot v podobe drôtených prekážok priamo na cyklomoste symbolicky inštalujú v piatok 18. novembra. "Aby sme ľuďom ukázali, aké to je, keď je plot na hranici, kedy susedov síce dovidíte, sú vám veľmi blízko, sú takí istí ako vy, ale nemôžete sa s nimi stretnúť, nie deň, dva, tri, ale celé desaťročia," povedal pre TASR Pavol Frešo, predseda Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý je partnerom festivalu. Ako ďalej uviedol, hraničná zátarasa slávnostne padne v nedeľu 20. novembra.

 

"Veľmi sme zvažovali, že most naozaj uzavrieme, našťastie, dnes platia zákony znemožňujúce most uzavrieť, lebo je to oficiálny hraničný priechod. Zátarasami len sťažíme priechod, ten, kto tam príde na bicykli alebo peši, bude musieť prejsť pomedzi ploty, tak ako to bolo za komunizmu," poznamenal Frešo k akcii, ktorá je "symbolickou pripomienkou toho, čo tu historicky bolo, ale aj toho, aké jednoduché je postaviť plot, ale potom je oveľa ťažšie zavretí za plotom žiť."

 

Vrcholom festivalu bude rekonštrukcia monsterprocesu z polovice 20. storočia, ktorá sa bude konať (12. 11) v Auditóriu Maximum Právnickej fakulty (PF) Univerzity Komenského, kde študenti a absolventi PF Karlovej Univerzity v Prahe predvedú autentickú Rekonštrukciu litomyšlského politického procesu "Stříteský a spol." z októbra 1950. "František Stříteský stál na čele študentov, ktorí po februárovom komunistickom prevrate v roku 1948 protestovali proti obmedzovaniu ich práv a slobôd, celá skupina sa dostala do hľadáčika pracovníkov ŠtB a vyvrcholilo to ich zatknutím a prípravou politického procesu," uviedol k prípadu hlavný koordinátor festivalu Ján Mitač.

 

Festival slávnostne otvorí film Učiteľka, príbeh z obdobia normalizácie v roku 1983. Ďalšie projekcie prinesú množstvo hraných a dokumentárnych filmov s tematikou obdobia neslobody na Slovensku i v zahraničí. Dopoludňajší blok prehliadky je vyhradený pre základné a stredné školy. Po skončení vybraných popoludňajších premietaní sa uskutočnia diskusie.

 

V programe festivalu figuruje aj monodráma o skutočnom príbehu boxerskej hviezdy Johanna Trollmana v podaní Buranteatr Brno, predstavenie Cigánsky boxer sa uskutoční 11. novembra v Divadle Malá scéna STU. Tam zavíta 17. novembra aj bulharský autor Stefan Canev a predstaví svoju divadelnú inscenáciu Panna Jana a čajka. Obdobie víťazstva tzv. reálneho socializmu - 70. roky 20. storočia v európskych krajinách sovietskeho bloku priblíži výstava Communism - La Belle Époque, ktorú na festival prináša Instytut pamieci narodowej z Poľska.

 

Medzinárodná filmová prehliadka sa koná v Kine Lumiére. Vstup je voľný. Festival pôjde tento rok opäť aj do regiónov, jeho "best of" si budú môcť pozrieť diváci začiatkom decembra v Púchove a v Bardejove v rámci jednodňových filmových prehliadok spojených s diskusiami a iným programom. Podrobný program je prístupný na www.festivalslobody.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies