Festival rodín potvrdí, že vzťah k folklóru sa dedí cez dve i tri generácie

NETKY.SK • 24 Máj 2018, 13:09 • 2 min
Festival rodín potvrdí, že vzťah k folklóru sa dedí cez dve i tri generácie

KOŠICE – Festival rodín, ktorý bude v sobotu 26. mája v Košiciach, chce vyzdvihnúť silu a význam rodín v tradičnej kultúre. Folklórny Festival rodín, zameraný na prezentáciu tradičnej ľudovej kultúry, sa uskutoční od 10:00 do 18:00 v priestoroch Kasární Kulturpark na Kukučínovej 2 v Košiciach.

slovakia

left justify in out

Festival pripravilo Kultúrne centrum údolia Bodvy a Rudohoria. Cieľom je stretnutie folklórnych rodín, kolektívov a remeselníkov z územia Košického samosprávneho kraja a prezentácia hudobno-speváckych a tanečných programov súborov a skupín z regiónov Abov, Gemer, Spiš a Zemplín. Ako uviedla Zsuzsanna Cehelská z Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria so sídlom v Moldave nad Bodvou, v rodinách sa dodnes udržiava veľa starodávnych zvykov. Rodiny sú v mnohých prípadoch nositeľmi tradícií. Ich členovia prezentujú ľudové umenie, ukazujú ho svojim deťom, vnúčatám a vedú ich k láske ku krásnemu.

„Ponúkli sme priestor na prezentáciu jednotlivým rodinám, ktoré pôsobia v oblasti folklóru a zaoberajú sa tradičnou ľudovou kultúrou - hudbou, spevom, tancom, krojmi, remeslami. V mnohých folklórnych kolektívoch sa dedí vzťah k ľudovému umeniu cez dve i tri generácie,“ uviedol riaditeľ Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria Michal Kupec. Ako uviedol Kupec, videli už vystúpenia, kde na jednom pódiu stál dedo, otec, syn, matka s dcérami, manželské páry so svojimi deťmi. Chcú ukázať práve takéto väzby, pretože v nich vidia prirodzené pokračovanie kedysi bežných životných kolobehov. Deti sledovali starších kamarátov, rodičov, starých rodičov, učili sa od nich, napodobňovali a neskôr sami pokračovali v rodinných či kalendárnych obyčajach. „Dnes sa tento vývoj posunul napríklad do folklórnych kolektívov. Rodina je základ spoločnosti a nám by nemalo byť jedno, na akých princípoch sú tie základy postavené,“ povedal Kupec.

V hudobno-tanečnom programe folklórnych kolektívov, jednotlivcov a rodinných zoskupení, ale aj v školách tanca sa vystriedajú ženská spevácka skupina Borcsái, citarová skupina Szölöfürt, detský súbor a rodina Furikovcov z Malého Horeša, folklórna skupina Beľanka, detský folklórny súbor Beľanček a rodina Drábikovcov z Košickej Belej, mužská spevácka skupina Bakšanske parobci z Kokšova Bakše, folklórna skupina Jadlovec a rodina Gajdošova z Margecian, folklórna skupina Hôra z Rejdovej, ľudová hudba Ondreja Hlaváča z Rožňavy, folklórna skupina Parchovianka a rodina Topoľovských z Parchovian, detský folklórny súbor Hanička a ľudová hudba Abovčaňe, Ján Vajda, Peter a Kristína Vajdovci, ľudová hudba Rada Kertisa a folklórny súbor Borievka z Košíc, folklórny súbor Svojina a rodina Koščova z Michaloviec, Mikuláš Szabó a Zsófia Kupecová. V galaprograme od 18:30 vystúpi folklórny súbor VÁH z Liptovského Mikuláša a ženská spevácka skupina ČRIEPKY z Ružomberka.

Na jarmoku remesiel nájdu návštevníci výrobky, ale aj ukážky práce šindliara, hrnčiara, kováča, drevorezbára, výrobu šperkov, bičov, plstených výrobkov, tkanie zápästkov, tkanie na krosnách, pletenie lana, výrobu píšťal, paličkových čipiek, výrobkov z kože, zdobenie perníkov a mnoho ďalších činností. Regionálni kuchári pripravia tradičné jedlá, ako sú zameška, fliačky s kapustou, zašekana poľevka, gruľovnik, plnená kapusta, holubky, horešské plnené pečivo, medzevské špeciality, gemerské guľky a ďalšie pochúťky.

Sprievodným podujatím v budove Bravo bude aj výstava neprofesionálnej výtvarnej tvorby Košická paleta, na ktorej vystavuje 70 autorov z celého Košického kraja. Návštevníci si môžu prezrieť viac ako sto diel. Medzi ocenenými je taktiež rodina Nehrebeczkých z Košíc, kde maľujú otec, mama aj syn.

Na festivale budú pripravené aj ochutnávky tradičných jedál, školy ľudového tanca, tvorivé dielne a aktivity pre deti i dospelých. Hvezdári z Hvezdárne Michalovce pripravili pozorovanie Slnka a hry o vesmíre, hlavolamy pre deti, hvezdárske puzzle či balancovník – planéty, ktoré treba trafiť guľôčkami.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies