Festival Pohoda 2017 zverejnil prvé potvrdené mená

NETKY.SK • 7 December 2016, 18:55 • 2 min
Festival Pohoda 2017 zverejnil prvé potvrdené mená

BRATISLAVA – Prvé potvrdené mená zverejnil dnes festival Pohoda. Na 21. ročníku sa v dňoch 6. až 8. júla 2017 predstavia Ylvis, Birdy, Slaves, Dillon, z domácich to bude projekt Bolo nás jedenásť či prešovská alternatívna formácia Chiki Liki Tu-a.

slovakia

left justify in out

Vrcholom prvého večera vo štvrtok 6. júla bude nórska bratská komediálna formácia Ylvis s ich výpravným prevedením pesničiek The Expensive Jacket Tour. Bratov Ylvisakerovcov preslávila najvirálnejšia skladba roka 2013 Fox, ktorou chceli propagovať tretiu sériu svojej šou I kveld med Ylvis (Dnes večer s Ylvis). Video sa exponenciálne šírilo internetom a dnes má 640 miliónov pozretí. V skladbách parodujú jednotlivé hudobné žánre a vlastne všetko, čo im príde do rany. Ylvis sa počtom fanúšikov, no najmä vtipnými textami, videami a kvalitou hudobnej produkcie, zaradili medzi najúspešnejšie hudobno-komediálne zoskupenia na svete.

 

„Bolo nás jedenásť považujem za najlepšiu platňu slovenskej hudby a viem, že nie som sám. Chceli sme ju uviesť na Pohode už dávnejšie a potvrdením Ylvis bolo rozhodnuté. Veľmi ma teší nadšená reakcia majstra Lasicu,“ vysvetľuje zaradenie koncertu Bolo nás jedenásť na festivale Michal Kaščák. Pôjde o kompletné odohratie celého albumu, kde Milana Lasicu bude spievať Milan Lasica, Jara Filipa jeho dcéra Dorota Nvotová a Júliusa Satinského si zaspievajú rôzni hostia. Rytmiku bude mať na starosti dvojica Valihora - Minárik, na gitare bude hrať Dano Salontay, postupne sa doplnia aj ostatní muzikanti.

 

Pri úvahách, kto by bol najlepším štartérom štvrtkového večera s Ylvis a Lasicom padla prirodzene voľba na prešovských serióznych bláznov Chiki Liki Tu-a. Organizátori majú požiadavku, aby táto formácia zaradila aj ich legendárne projekty, akými boli Antracit, Hudci Prérie, The Wajgles či Der Kondenzator.

 

Vyhrala Echo Music Prize, bola nominovaná na Brit Awards a Grammy, v tomto roku je najpredávanejšou britskou speváčkou, ktorá vydala album v roku 2016 a celkovo má na konte 18 miliónov predaných nosičov. Mladá klaviristka s nádherným hlasom Birdy toto všetko stihla do dvadsiatky. Preslávila sa výbornými covermi ako Skinny Love či People Help The People. Čoraz viac sa však dostáva do povedomia pôvodnými skladbami, čo dokazuje aj jej najnovší album.

 

Rok 2017 prinesie v ojedinelom koncepte dva festivaly v jednom. Okrem aktuálneho ročníka bude jeden deň na jednom z pódií patriť kompletnému prvému ročníku, bude sa tak dať posúdiť, kam sa festival posunul za 20 rokov svojej existencie. Zaujímavosťou je, že takmer všetky kapely sú stále aktívne, bežne nehrávajú len skupiny dvoch zakladateľov festivalu. Na Pohode 2017 zahrajú, tak ako aj na Pohode 97, ruskí fantasmagoristickí Auktyon, české alternatívne stálice Garage, Laura a její tygri a MCH Band, ska tancovačka Polemic, otcovia trenčianskej alternatívy a dlhoroční podporovatelia festivalu Chór vážskych muzikantov, hardcorový projekt Flow spoluzakladateľa Pohody Mária Michnu a Bez ladu a skladu.

 

„Dnes nám do programu pribudlo 17 mien. Prvý deň sa bude venovať nadhľadu a humoru v hudbe, v rámci tohto konceptu vystúpia Chiki Liki Tu-a, projekt Bolo nás jedenásť, nórsky projekt Ylvis. Chiki Liki Tu-a považujem za súčasných skvelých recesistov z alternatívnej scény, Bolo nás jedenásť považujem za najlepší album, aký bol v histórii na Slovensku nahraný, skvelé texty Milana Lasicu, skvelá hudba Jara Filipa, vynikajúce hráčske výkony. Tretí projekt Ylvis považujem za v súčasnosti najlepší medzinárodný hudobno-recesistický projekt, sú to dvaja bratia, ktorí parodujú rôzne hudobné žánre, množstvo hudobných postupov, je to paródia, ktorá má veľký nadhľad a vtip,“ povedal  pre TASR riaditeľ festivalu Michal Kaščák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona