Festival nového cirkusu Cirkul'art 2016 privíta umelcov zo 17 krajín sveta

NETKY.SK • 20 Jún 2016, 15:03 • 2 min
Festival nového cirkusu Cirkul'art 2016 privíta umelcov zo 17 krajín sveta

BRATISLAVA - Tohtoročný Cirkul'art privíta umelcov zo 17 krajín sveta. Šiesty ročník festivalu sa koná počas víkendu od 24. do 26. júna v bratislavskej Medickej záhrade a od 27. do 29. júna v Starej tržnici.

slovakia

left justify in out

Počas šiestich dní sa na ňom predstavia umelci z rekordného počtu krajín - Argentíny, USA, Francúzska, Španielska, Japonska, Nemecka, Česka, Švédska, Izraela, Rakúska, Belgicka, ale aj z krajín ako Thajsko, Kanada, Nový Zéland či africká Keňa, ktoré doteraz na festivale zastúpené neboli. Záštitu nad festivalom prevzal prezident SR Andrej Kiska, ambasádorom festivalu je herec Michal Kubovčík.

 

Bratislavský Festival nového cirkusu Cirkul'art je uznávanou medzinárodnou prehliadkou kreatívnych a žánrovo pestrých umeleckých produkcií so zameraním na súčasný cirkus. Spája divadlo, akrobaciu, cirkus a pouličné umenia. Predstavenia sú uvádzané v slovenskej premiére. Okrem toho na návštevníkov čakajú tréningy a workshopy, kde si môžu vyskúšať rôzne cirkusové disciplíny a techniky s profesionálnymi lektormi, medzinárodný cirkusový food festival, cirkusový kolotoč, oddychová zóna a zóna pre najmenších.

 

Festival je orientovaný na rodiny, deti i mestské sociálne komunity a systematicky pracuje na rozvoji žánru nový cirkus na Slovensku a má silné domáce a zahraničné renomé. Je členom medzinárodných zoskupení, podporujú ho veľvyslanectvá akreditované v SR a realizuje sa v spolupráci s mestom Bratislava, mestskou časťou Staré Mesto a Zastúpením Európskej komisie (EK) v SR.

 

„Festival Cirkul'art veľmi dobre prezentuje európske hodnoty a európske motto Zjednotení v rozmanitosti. Festival názorne ukazuje, že aj na Slovensku je pestrosť a rôznorodosť vítaná. Je to silný odkaz vo svetle súčasného vývoja v Európskej únii, najmä v čase blížiaceho sa slovenského predsedníctva v Rade EÚ, keď bude naša krajina výrazne vplývať na smerovanie celej únie,“ uviedol vedúci Zastúpenia EK v SR Dušan Chrenek.

 

Festival sa začína v piatok večer v šapito Medická záhrada akrobatickou šou v podaní Blues Brothers z Kene. „Čaká nás víkend úžasného divadla a cirkusu. Celodenný program je určený najmä rodinám s deťmi a večerný program v šapito pre náročného diváka,“ povedal pre médiá riaditeľ festivalu Pavol Kelley. „Vstup do festivalovej záhrady s množstvom umelcov z celého sveta je zadarmo,“ dodáva Kelley. V pondelok, utorok a stredu 27. až 29. júna je pripravený cirkusový a divadelný program v scenérii starobylej bratislavskej tržnice.

 

Cirkul'art je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku. Počas piatich rokov jeho existencie videli návštevníci viac ako 340 predstavení. Festival je aktívnym členom siete európskeho partnerstva Circostrada Network. Festival vznikol v Medickej záhrade a stará sa o ňu, keďže súčasťou projektu je aj starostlivosť o túto záhradu. V roku 2012 festival opravil a namaľoval lavičky, lampy a koše. Každoročne revitalizuje Medickú záhradu, sadí trávnik, opravuje chodníky a pravidelne čistí od odpadkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies