Festival na Červenom Kameni predstaví prácu aj zábavu stredovekého človeka

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 12:34 • 2 min
Festival na Červenom Kameni predstaví prácu aj zábavu stredovekého človeka

BRATISLAVA/ČERVENÝ KAMEŇ - Premenu kusu dreva na misku, nahrubo opracovanej kože na brašnu, roztopeného včelieho vosku na sviečku či hliny na keramiku môžu na vlastné oči vidieť návštevníci štvrtého ročníka Festivalu zabudnutých remesiel dnes a v nedeľu (2.7.) na hrade Červený Kameň. Za kúpené výrobky a občerstvenie zaplatia stredovekými mincami. Po prvý raz nebudú musieť dejisko konania počas noci opustiť, zo soboty na nedeľu môžu prespať vo vlastných stanoch v stanovom mestečku.

slovakia

left justify in out

"Zameranie festivalu sa orientuje na prezentáciu života stredovekých ľudí – remeselníkov na prelome 14. a 15. storočia. Vizualizácia originálnych stredovekých postupov, metód a techník výroby na napĺňanie najbežnejších životných potrieb ľudí je v súčasnosti veľmi atraktívna," priblížil Vladimír Heger z Občianskeho združenia Schatmansdorf Častá, ktoré podujatie organizuje spolu so Slovenským národným múzeom – Múzeom hradu Červený Kameň.

 

Podľa organizátorov festival predstaví rôznorodé spektrum stredovekých remesiel, pričom remeselníci budú výrobky zhotovovať podľa originálnych stredovekých výrobných postupov a techník spracovania materiálu. Ak návštevníkov niektoré z remesiel upúta, môžu si ho sami vyskúšať, rovnako ako iné stredoveké atrakcie.

 

"Pre malých aj veľkých sme pripravili možnosť vyskúšať si streľbu z luku, hod oštepom či hod na terč s malými sekerkami. Siláci sa môžu otestovať v dobovej posilňovni, stratégovia zasa pri dobýjaní slameného hradu," predstavil Heger ďalšie súčasti festivalového programu. Chýbať podľa organizátorov nebudú ani ochutnávky stredovekej kuchyne, ukážky dobových kostýmov, šermu, verbovačky, možnosť návštevy dobového vojenského tábora či prehliadky sedliackeho dvora.

 

Možnosť ocitnúť sa "v koži stredovekého človeka" návštevníkom ponúknu workshopy venované dobovému vareniu, tancu, hudbe, vojenstvu a ďalším oblastiam života. Autentickú stredovekú atmosféru dotvoria aj ukážky stredovekej hudby v podaní skupiny Ginevra či hudobných zoskupení Musicantica Slovaca a Medieval Boys. Noc na hrade ozvláštnia vystúpenia žonglérov a kaukliarov.

 

Kompletný program festivalu, ktorý potrvá do nedele do 18.00 h, nájdu záujemcovia na webovej stránke www.remeselnyfestival.sk.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies