Festival Memory Kontrol sa venuje obetiam a hrdinom druhej svetovej vojny

NETKY.SK • 19 November 2010, 08:04 • 2 min
Festival Memory Kontrol sa venuje obetiam a hrdinom druhej svetovej vojny

Festival Memory Kontrol sa venuje obetiam a hrdinom druhej svetovej vojny

slovakia

left justify in out

img

Vybrané udalosti nedávnej česko-slovenskej histórie reflektuje festival Memory Kontrol, ktorého tretí ročník dnes začal na pôde kultúrneho centra (KC) Stanica Žilina-Záriečie. Tohtoročnou témou sú podľa organizátorov obete a hrdinovia obdobia druhej svetovej vojny – Židia deportovaní za slovenského štátu a partizáni bojujúci v Slovenskom národnom povstaní (SNP).
Podľa dramaturga a jedného z iniciátorov festivalu Fedora Blaščáka je Memory Kontrol intelektuálnou dielňou. „Otvorila ju vernisáž troch výstav. Fotografi Jaroslav Žiak a Šymon Kliman pristupujú v spoločnom projekte odlišne k téme Hrdinovia. Sú nimi účastníci SNP – partizáni aj členovia 1. československej armády. Výstavu fotiek doplnili site specific intervencia výtvarníka Svätopluka Mikytu Stále obete, ktorý už dlhé roky prekresľuje rozličné série zabudnutých obrázkov rôznych masových podujatí z obdobia dvoch totalít a záznam z projektu Living Undergoround 6 – Polom. Súčasťou vernisáže bola prezentácia projektu V tieni tretej ríše Bohunky Koklesovej vo forme projekcie vo verejnom priestore v okolí Stanice,“ doplnil Blaščák.
Na témy z obdobia slovenského štátu dnes večer diskutovali František Cséfalvay (Vojenský historický ústav), Ivan Kamenec (Historický ústav SAV), Martin Lacko (Ústav pamäti národa) a Peter Štanský (Štátny archív v Žiline). „Je to samozrejme zaujímavé, že deportácie Židov do koncentračných táborov išli cez miesto, na ktorom dnes stojí Stanica Žilina-Záriečie. Bol tu zberný tábor, odtiaľto vypravovali vlaky do Poľska a viac ako dve tretiny všetkých deportovaných Židov prešli týmto miestom. Takže to má aj symbolický rozmer a v programe sa venujeme i lokálnej časti,“ uviedol riaditeľ KC Stanica Marek Adamov.
V piatok ponúka večer program festivalu v sále S2 monodrámu Tiso bratislavského Divadla Aréna v réžii Rastislava Balleka. „Inscenácia o jednej z najtragickejších postáv našich dejín vychádza z autentických Tisových článkov a prejavov. Vynikajúce predstavenie s Mariánom Labudom v hlavnej úlohe získalo v roku 2005 ocenenie Dosky v kategórii najlepšia inscenácia, mužský herecký výkon, scénická hudba a objav sezóny," pripomenul Blaščák.
Program festivalu uzavrie v sobotu 20. novembra projekcia dokumentárnych filmov. „Film Financoval som Slovenské národné povstanie (Alois Ditrich, 2004) je portrétom guvernéra slovenskej národnej banky v čase slovenského štátu Imricha Karvaša. Veľmi poctivý a podrobný dokument, mapujúci jeho biografiu, ale aj jeho aktivitu na ekonomickom pozadí SNP. Film je Miluj blížneho svojho (Dušan Hudec, 2004) si značnú publicitu získal tým, že bol najskôr odmietnutý vedením STV a bol premietaný dodatočne až s diskusiou. Venuje sa pogromu na Židov, ktorí sa vrátili z koncentračných táborov a ktorý sa odohral v septembri 1945,“ uzatvoril Blaščák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies