Festival Margecianske fajnoty ponúkne tradičné jedlá Spiša

NETKY.SK • 11 Október 2014, 17:24 • 2 min
Festival Margecianske fajnoty ponúkne tradičné jedlá Spiša

KOŠICE - Najlepšie „gruľovníky“ (výrobky zo zemiakov) a iné špeciality obcí Dolného Spiša rozvoňajú v sobotu 18. októbra už od rána celé Margecany.

slovakia

left justify in out

Ďalšie Top podujatie programu Košického samosprávneho kraja “Margecianske fajnoty“ ponúka festival tradičnej gastronómie Spiša v symbióze s jeho rázovitým folklórom. „Centrum Margecian sa zmení na veľkú kuchyňu. Svoju kuchyňu a kuchárske umenie predvedú zástupcovia Kojšova, Veľkého Folkmara, Jakloviec, Margecian, Krompách, Sloviniek, Kolinoviec, Kluknavy a baníckej z Gelnice. Starodávne fajnoty budú môcť návštevníci ochutnávať a za symbolické ceny aj kúpiť,“ informoval o podujatí starosta Margecian Igor Petrik. Kto bude chcieť, môže si svoj "gruľovník" sám upiecť.

 

Okrem toho budú všetky kuchárske tímy súťažiť o titul „Najfajnejša kuchňa“. Stačí mať najkrajšie vyzdobený stánok, najchutnejšie jedlo a najmilšiu obsluhu. Popoludní ochutnávky spríjemnia vystúpenia spišských folklórnych skupín a súborov, ale predstavia sa aj hostia - folklórny klub Omladina a Ján Ambróz s ľudovou hudbou Borievka. Zaujímavý iste bude aj krst maskotov Top podujatí Terra Incognita.

 

Súčasťou gastronomického festivalu je aj Graffiti folk jam. Sprejeri sa postarali o skrášlenie podjazdu pod železničným priecestím svojimi dielami a počas podujatia sa uskutoční vernisáž. „V tento deň bude tiež možné odviezť sa autobusom k technickej pamiatke na Železnej ceste Terra Incognita – bývalému železničnému tunelu v lokalite Rolova huta a prezrieť si ho v celej dĺžke aj s výkladom jeho histórie,“ pozýva do Margecian riaditeľka Kultúrneho centra KSK Lenka Vargová Jurková.

 

Zdobenie perníkov, maľovanie erbov, výroba príveskov a náramkov, streľba z luku, či origami z novín, to všetko ponúknu tvorivé dielne. Miestni majstri zasa predvedú svoje výrobky a diela, od výtvarných prác a hudobných nástrojov, cez kožené suveníry až po pletenie košíkov alebo tkanie kobercov.

 

Na záver organizátori pozývajú všetkých účastníkov veseliť sa po margeciansky s Duom Element a ľudovou hudbou Gajdošovci.

 

Obec Margecany je hlavným organizátorom tohto podujatia. Leží pri sútoku riek Hornád a Hnilec na ľavom brehu Ružínskej priehrady vo výške 330 m n. m. Má dôležitú polohu na železničnej trati Košice – Žilina – Bratislava, ku ktorej sa pripája železničná trať Zvolen – Margecany. Prvé písomné zmienky o Margecanoch sú z roku 1235. Z nich vyplýva, že dedinka Margecany vznikla v chotári banského mesta Gelnica a jej pôvodný názov sa viaže k názvu tunajšieho kostola. Ďalšie informácie ponúka webová stránka obce www.margecany.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies