Festival Hory a mesto uvedie aj snímky z Vancouveru

NETKY.SK • 22 Február 2017, 15:29 • 2 min
Festival Hory a mesto uvedie aj snímky z Vancouveru

BRATISLAVA - Tohtoročný Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa uskutoční od 22. do 26. marca v Cinema City v bratislavskom Auparku, ponúkne návštevníkom a návštevníčkam aj snímky z kanadského Vancouver International Mountain Film Festivalu (VIMFF).

slovakia

left justify in out

Jednou z nich bude Mira režiséra Lloyda Belchera, ktorý získal v Kanade Grand Prize. Film sa zameriava na nepálsku bežkyňu, ktorá začala behávať v detstve a z jednoduchých pomerov a neľahkých podmienok sa vypracovala na jednu z najlepších bežkýň sveta. 

 



V kategórii Najlepší kanadský film ocenili titul Severná strana známeho od Briana Smitha. Profesionálni paraglajdisti a dobrodruhovia Gavin McClurg a Dave Turner absolvujú prelet na padákoch ponad Aljašku, pričom hladujú, čelia extrémnemu počasiu, medveďom či nespočetným ľadovcom. V Bratislave snímku uvedú v sekcii Vzduch. 

Pavol Barabáš predstaví film Sloboda pod nákladom, ktorý si z VIMFF odniesol cenu v kategórii Horská kultúra. Režisér uvedie na festivale aj program Jeden svet Pavla Barabáša, v ktorom sa zameria na rozprávanie o nakrúcaní v extrémnych podmienkach a ponúkne publiku ukážky či zábery zo zverejnených aj nezverejnených filmov a rozprávanie o jeho najnovších expedíciách. V sekcii Surf premietnu snímku The Accord o islandskom surferovi, ktorú režíroval RC Cone a vo Vancouveri dostala Cenu poroty. Medzi filmami o lezení nemal na VIMFF premožiteľa dokument Lunag Ri o rakúskom alpinistovi Davidovi Lamovi, ktorý bol pred dvoma rokmi hosťom festivalu Hory a mesto.

Okrem spomínaných víťazných titulov premietnu v Bratislave aj ďalšie snímky z Vancouveru. "Mnohí filmári reagujú na to, čím ľudia žijú, čomu sa venujú, čo je 'in', aby to mohli autenticky, originálne spracovať. Dramaturgia festivalu zase reaguje na to, čo vzniká v oblasti filmu. Aj preto sme približne pred štyrmi rokmi rozšírili festival o stabilné sekcie Beh a Surf. Niekoľkonásobne sa napríklad zvýšil počet vyprodukovaných kvalitných filmov o behaní a surfovaní a skladba ocenených filmov z Vancouveru je tiež dôkazom, že ide o trend, ktorý chceme nasledovať aj v programovej skladbe Hory a mesto," uviedol na margo ocenených filmov programový riaditeľ Alan Formánek.

Medzi hosťami bude aj režisér Erik Baláž, ktorý predstaví druhú časť trilógie Tajomné Karpaty s názvom Nesmrteľný les. Oceňovaný filmár sa so svojím kameramanom Karolom Kaliským zúčastní aj na workshope na tému filmovanie v divočine. Medzi skôr ohlásených hostí patria aj Kevin Jorgeson, Adam Ondra, Ines Papert, Stano Glejdura, Miro Peťo či Robo Vrlák. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies