Festival Hory a mesto ponúkne snímky zo série Tajomné Karpaty

NETKY.SK • 15 Február 2017, 14:10 • 2 min
Festival Hory a mesto ponúkne snímky zo série Tajomné Karpaty

BRATISLAVA - Tohtoročný Medzinárodný festival horského filmu a dobrodružstva Hory a mesto, ktorý sa uskutoční od 22. do 26. marca v Cinema City v bratislavskom Auparku, ponúkne návštevníkom a návštevníčkam prvé dve snímky z dokumentárnej trilógie Tajomné Karpaty od režiséra a ochranára Erika Baláža.

slovakia

left justify in out

Prvú časť zo série s názvom Život v oblakoch (2016), ktorá približuje život na horských štítoch, organizátori podujatia zaradili do filmovej sekcie Zem. Druhý film, ktorý sa volá Nesmrteľný les a zameriava sa na prales pod Kriváňom, tvorcovia osobne premiérovo uvedú v sobotu 25. marca.


"Vždy je pre nás česť aj radosť, keď na našom festivale majú filmy svoju premiéru. Tento rok sme radi, že jedným z premiérovaných filmov je práve najnovší film Erika Baláža, po celom svete oceňovaného i divácky veľmi obľúbeného režiséra,“ vyjadrila sa k novinke projektová manažérka festivalu Natália Bokníková.

 

"Festival Hory a Mesto upriamuje pozornosť na to, že hory sú pre nás dôležité aj keď sú ďaleko. Na prvý pohľad môžu byť nehostinným prostredím, ktoré má pre človeka význam len ako kulisa pre ľudské zážitky v prírode. Význam hôr je ale omnoho hlbší. Sú zdrojom vody, vďaka ktorej všetci žijeme, rezervoárom biologickej rozmanitosti, oázou ticha a miestom inšpirácie ľudského ducha aké v preľudnenom svete ,“ dodal 38-ročný filmár, ktorý bude mať spolu so svojím kolegom, kameramanom Karolom Kaliským v deň premiéry aj workshop o nakrúcaní v divočine. Seminár sa začne o 10:00 a zúčastniť sa na ňom môžu profesionálni filmári aj nadšenci, ktorí sa nakrúcaniu venujú amatérsky či poloprofesionálne.

 


Hlavnou časťou programu 18. ročníka festivalu bude filmová prehliadka, ktorá je rozdelená do tematických sekcií - Zem, Skala, Voda, Vzduch, Sneh, Horské bicykle a Beh. Nebudú chýbať ani multimediálne prezentácie, cestokluby Kino Svet a množstvo sprievodných aktivít. Hlavnými hosťami podujatia budú americký lezec Kevin Jorgeson, jeho český kolega Adam Ondra a nemecká lezkyňa a spisovateľka Ines Papert.

 

Posledná menovaná v piatok 24. marca predstaví svoj najnovší film Riders on the Storm o prelezení cesty na Torres del Paine v Patagónii a porozpráva aj o expedíciách v Alpách, Nórsku, Himalájach či Skalnatých vrchoch v USA. Prví dvaja spomínaní lezci budú mať zase o deň neskôr dvojprednášku o ich výstupne na najťažšiu cestu na svete Dawn Wall na El Capitan v Yosemitskom údolí v Kalifornii, ktorú zdolali voľným štýlom.

 

Návštevníci a návštevníčky festivalu sa tiež môžu tešiť na slovenských lezcov, horolezcov a skialpinistov. Miro Peťo a Robo Vrlák predstavia multimediálnu prezentáciu o skialpovaní v Iráne. Stano Glejdura, ktorý patrí medzi priekopníkov slovenského skalolezenia najmä v oblasti Kaľamárka, ponúkne zase prierez svojou lezeckou kariérou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona