Festival heligonkárov prilákal priaznivcov ľudovej hudby

NETKY.SK • 12 Máj 2012, 21:44 • 2 min
Festival heligonkárov prilákal priaznivcov ľudovej hudby

Festival heligonkárov prilákal priaznivcov ľudovej hudby - Kultúra V Dome kultúry v Seredi sa dnes uskutočnil Festival heligonkárov. Predstavili sa na ňom desiatky muzikantov zo siedmich regiónov Slovenska, Česka a Moravy.

slovakia

left justify in out

img

V Dome kultúry v Seredi sa dnes uskutočnil Festival heligonkárov. Predstavili sa na ňom desiatky muzikantov zo siedmich regiónov Slovenska, Česka a Moravy. TASR o tom informoval hlavný organizátor podujatia Ladislav Skuben.       "O jubilejný piaty ročník festivalu bol veľký záujem. Ako v predchádzajúcich rokoch, aj tentoraz vystupovali heligonkári pred plnou sálou, všetky lístky boli už niekoľko dní pred festivalom vypredané," povedal Skuben. Hru popredných heligonkárov doplnili prekrásne spevy samotných hudobníkov a ženskej speváckej skupiny. Naďalej sa zachovala tradícia, že všetci účinkujúci vystupovali v krojoch svojho regiónu a prezentovali aj jeho piesne.       Heligónka je jeden z najobľúbenejších ľudových nástrojov. O jej pôvode kolujú rôzne historky a o to, kde je jej pravá kolíska, sa medzi sebou prú Rakúšania, Nemci aj Česi. Slováci sa do tohto sporu nemiešajú i keď v niektorých historických prameňoch sa našli zmienky o výskyte niečoho ako jednoradová harmonika na Horných Uhrách už v období Jánošíka. Vo všeobecnosti sa mnohé dokumenty časom postrácali, konkrétne fakty upadli do zabudnutia, a preto sa vychádza z toho, čo zostalo, alebo jednoducho z toho, čo sa momentálne považuje za pravdivejšiu pravdu.

Zdroj:TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona