Festival FactoryArt pokračuje štyrmi výstavami

NETKY.SK • 12 November 2011, 04:57 • 2 min
Festival FactoryArt pokračuje štyrmi výstavami

Festival FactoryArt pokračuje štyrmi výstavami

slovakia

left justify in out

img

V Tatranskej galérii v Poprade dnes odštartoval ďalší súbor výstav v rámci Festivalu súčasného slovenského umenia – FactoryArt made in Slovakia. Riaditeľka galérie Anna Ondrušeková informovala, že dnes je na programe vernisáž štyroch výstav, ktoré sú výsledkom sympózia Umelci veľkého formátu 2011 na tému Hommage a Vladimír Kompánek. 
"Už 4. ročník festivalu tento rok nesie názov Nositelia tradícií a je venovaný pamiatke významného slovenského výtvarníka Vladimíra Kompánka. Umelec je jednou z najvýznamnejších osobností slovenského výtvarného umenia druhej polovice 20. storočia. Jeho rozsiahla sochárska a maliarska tvorba sa bytostne dotýka domáceho slovenského prostredia, vidieka a ľudovej architektúry," priblížila Ondrušeková. Prvou z výstav je Vladimír Kompánek – výber tvorby z galérií a je poctou tejto ústrednej osobnosti celého podujatia. Jej kurátorom je Milan Mazúr. 
Inšpirovaní tvorbou Kompánka sa výstavami predstavia aj Ivan Kelly Kohler (Vladimír Kompánek vo fotografii 1970 – 1990 a Impresie Ivana K. venované Vladimírovi K.), Marek Ryboň (Cez drevo) a Juraj Poliak spolu s Andrejom Kalinkom (Hravo a netradične). Ich vernisáž bude dnes o 17. hodine. Sprievodnou akciou je vystúpenie Bábkového divadla Žilina s na mieru šitým predstavením Performance Hommage á Vladimír Kompánek. 
"Nemenej podstatnou a zaujímavou bude pre tento ročník aj filmová sekcia festivalu. Na 24. novembra o 17. hodine je pripravený večer Eduarda Grečnera, premietanie jeho filmu Drak sa vracia a beseda s autorom," doplnila Ondrušeková. V podobnom duchu sa bude 6. decembra o 17. hodine niesť aj Večer Petra Dimitrova s uvedením jeho polohranej dokumentárnej novinky Čas grimás. Účinkujú v nej Marek Vašut, Attila Mokoš a František Kovár. Rovnako je na tento deň pripravená beseda s režisérom. 
"Napokon v hudobnej sekcii to bude Veni ensemble a ich koncert s videoprojekciou Jána Šicka pod názvom Before and After Silence 7," doplnila Ondrušeková. Toto predstavenie je naplánované na 25. novembra o 18. hodine. FactoryArt 2011 vo svojej koncepcii ponúka umenie nielen z výtvarných oblastí, ale aj hudby, divadla a filmu. Festival súčasného slovenského umenia potrvá v priestoroch starej elektrárne až do 12. decembra, niektoré výstavy až do 5. februára
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies