Festival Cinematik odštartuje slovenská premiéra

NETKY.SK • 10 September 2014, 14:57 • 2 min
Festival Cinematik odštartuje slovenská premiéra

PIEŠŤANY - Dlhoočakávaný film Darca podľa slávnej predlohy Lois Lowry otvorí dnes v Piešťanoch 9. ročník medzinárodného filmového festivalu Cinematik.

slovakia

left justify in out

Počas šiestich dní sa môžu návštevníci tešiť na vyše sto filmov, stretnutia s ich tvorcami, ďalej na koncerty a množstvo sprievodných podujatí. V rámci záverečného ceremoniálu sa bude konať svetová premiéra hraného debutu Jara Vojteka Deti. Slovenskú predpremiéru bude mať na festivale celovečerný dokument Mira Rema Comeback, ktorý začiatkom leta súťažil na festivale v Karlových Varoch.

 

Najvýznamnejším hosťom Cinematiku bude česká režisérka a držiteľka Európskej filmovej ceny Helena Třeštíková, ktorá je známa časozbernými dokumentmi. Jej profil pre festival zostavil režisér Peter Kerekeš, pričom sa návštevníkom rozhodol predstaviť predovšetkým režisérkine menej známe a raritné filmy. 

 

Festival tiež uvedie filmy, ktoré získali ceny na významných svetových festivaloch. Diváci budú môcť vidieť nový film Davida Cronenberga Mapy ku hviezdam, Tom na farme Xaviera Dolana, Zbohom, jazyk Jean-Luca Godarda, Žiarlivosť Philippa Garrela či Frank Lennyho Abrahamsona. Festival nadviazal spoluprácu s HBO, vďaka ktorej uvedie čerstvého držiteľa Emmy za najlepší film The Normal Heart, či oceňovanú minisériu režiséra Todda Haynesa Mildred Pierce. 

Konanie festivalu Cinematik finančne podporil Audiovizuálny fond. Agentúru SITA o programe festivalu informoval Peter Konečný z organizačného štábu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies