Festival Be2Can uvedie v špeciálnej predpremiére drámu Macbeth

NETKY.SK • 25 September 2015, 13:38 • 2 min
Festival Be2Can uvedie v špeciálnej predpremiére drámu Macbeth

BRATISLAVA - Filmový festival Be2Can, ktorého druhý ročník sa bude konať od 7. do 14. októbra paralelne na Slovensku a v Českej republike, ponúkne špeciálne uvedenie očakávanej drámy Macbeth (2015).

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii to prezradili organizátori podujatia. Snímku v réžii Justina Kurzela s Michaelom Fassbenderom a Marion Cotillard v hlavných úlohách plánujú premietnuť v Štátnom divadle Košice. Špeciálna slovenská predpremiéra sa uskutoční v sobotu 24. októbra.


"Druhý ročník sa našťastie konceptuálne nelíši od prvého," priblížil podujatie prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Film Europe Media Company Ivan Hronec. Ako uviedol, podujatie opäť ponúkne to najlepšie z medzinárodných filmových festivalov v Berlíne, Benátkach a v Cannes. Záujemcovia a záujemkyne si ich budú môcť pozrieť nielen v 44 kinách na Slovensku a v Českej republike, ale aj prostredníctvom služby video-on-demand či vo vysielaní prémiovej a verejnoprávnej televízie.


Spomínanú snímku Macbeth uvedú organizátori exkluzívne v Košiciach a Brne, kde ju premietnu v Mahenovom divadle 22. októbra. "Film premietneme vo veľkých historických divadlách. Je to veľký experiment," popísal Hronec. "Povedal som si, že to nebude v národných divadlách v hlavných mestách, ale poďme my ukončiť Be2Can v takzvaných druhých dynamických mestách, čiže v Košiciach a v Brne. Myslím si, že to bude výnimočná udalosť," dodal.


Otvárací ceremoniál festivalu sa uskutoční 7. októbra v bratislavskom Kine Film Europe a v pražskej Lucerne, pričom otváracou snímkou festivalu bude talianska dráma Mia madre (2015) režiséra Nanniho Morettiho. Tento film získal Cenu ekumenickej poroty na tohtoročnom festivale v Cannes. Na podujatí uvedú aj víťazný film tohtoročného Berlinale - iránsku drámu Taxi Teherán (2015) Džafara Panahího, ako aj Strieborným medveďom ocenený film Victoria (2015) Sebastiana Schippera, ktorý okrem toho získal šesť výročných cien Nemeckej filmovej akadémie vrátane Ceny za najlepší film.


Z tohtoročného festivalu v Cannes premietnu na Be2Can napríklad aj víťaza Zlatej palmy - francúzsku drámu Dheepan (2015) Jacquesa Audiarda, ďalej maďarský film Saulov syn (2015) Lászlóa Nemesa, ktorý získal Grand Prix, ako aj Cenu kritikov FIPRESCI, americkú snímku Chronic (2015) Michela Franca, ktorá dostala cenu za najlepší scenár, či akčný film Assassin (2015), za ktorý získal Hsiao-hsien Hou cenu za najlepšiu réžiu. Okrem toho na festivale predstavia aj snímky ako Naša malá sestra (2015), Čierne duše (2014), Pátranie (2014), Od Caligariho k Hitlerovi (2014), Pasolini (2014), Dva dni, jedna noc (2014), Boj snežného pluhu s mafiou (2014) alebo Vyššia moc (2014).


Premietať ich budú v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Bratislave, Bytči, Košiciach, Kremnici, Krupine, Liptovskom Mikuláši, Martine, Nitre, Novom Meste nad Váhom, Piešťanoch, Poprade, Prešove, Rimavskej Sobote, Seredi, Spišskej Novej Vsi, Trenčíne, Trnave, Vranove nad Topľou a Žiline. V niektorých mestách bude prehliadka pokračovať až do konca októbra. V Bratislave sa projekcie budú okrem Kina Film Europe konať aj v Kine Mladosť a v Gorila.sk Urban Space. Služba video-on-demand ponúkne 18 snímok a televízny kanál Film Europe Channel 92 filmov. RTVS na Dvojke uvedie snímky Diaz: Nezmývaj tú krv (2012), Kto, ak nie my? (2011) a Koniec Roberta Mitchuma (2010).
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies