Fest Anča prinesie 331 filmov aj scenáristický workshop

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 11:59 • 2 min
Fest Anča prinesie 331 filmov aj scenáristický workshop

Fest Anča prinesie 331 filmov aj scenáristický workshop

slovakia

left justify in out

Medzinárodný festival animovaného filmu Fest Anča sa bude konať po tretí raz v žilinskom kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie v dňoch 30. júla až 1. augusta.
"Festivalovou novinkou je premietanie z 35-milimetrového pásu v centre Žiliny v kine Centrum, asi najviac by som upozornila na film Panika v mestečku, ktorý sa premietne opäť v centre mesta na Mariánskom námestí," povedala pre TASR riaditeľka festivalu Jana Slezáková s tým, že francúzsky film len nabieha do distribúcie a v Žiline zažije prvé open-air predstavenie.
Tretí ročník festivalu je viac zameraný na workshopy. "Vznikol taký dopyt od divákov, jedným z nich bol workshop o 3D animácii, ktorý sme zaradili do dramaturgie a úplnou novinkou je scenáristický workshop," uviedla Slezáková tvorivú dielňu, kde budú dvojice, scenárista a animátor predstavovať zákulisie tvorby animovaného filmu. "Pri pozeraní filmov si všímame, že práve scenár je faktorom, ktorý vie film trošku naštrbiť. Forma býva väčšinou veľmi vymakaná a práve, keď scenár zlyháva, je to na škodu celej práce a úsilia," dodala riaditeľka festivalu, ktorý má vo svojom programe okrem šiestich workshopov, 331 krátkych a celovečerných filmov pre deti i dospelých, koncerty i niekoľko súťaží. Do hlavnej súťaže, ktorou je medzinárodná súťaž animovaných filmov Anča Award sa tento rok prihlásilo 302 filmov. O tri miesta sa nakoniec popasuje 23 snímok z 15 krajín sveta, ktoré prešli predvýberom a splnili všetky podmienky. V súťažných blokoch sa postupne predstavia nielen divákom, ale aj trojčlennej medzinárodnej porote v zložení Rutu Modan (ISR), Michal Struss (SK) a Igor Prassel (SLO). Okrem finančnej odmeny čaká na absolútneho víťaza soška z dielne Dalibora Kristeka.
Fest Anča dá šancu uspieť aj filmom, ktoré sa len tak-tak nedostali do hlavnej súťaže Anča Award. O víťazovi v súťaži TAKMER nerozhodne porota, ale návštevníci internetu. Divácku súťaž pripravili organizátori festivalu v spolupráci s tv.sme.sk, diváci v nej môžu vyberať z desiatich filmov. Film, ktorý dostane najviac hlasov, získa odmenu takmer 300.000 kórejských wonov (194,34 eura).
Pre návštevníkov festivalu je pripravená aj obľúbenú súťaž Animation Karaoke Battle. "Záujemcom stačí nazbierať dostatok odvahy, nebrať veci príliš vážne a podujať sa na živé sprevádzanie náhodne vybranej sekvencie z animovaného filmu. Je to príležitosť pre ľudí, v ktorých sa ukrývajú básnici, hudobníci, dídžeji, performeri, zvukári, speváci či raperi," povedal programový šéf festivalu Andrej Kolenčík. Víťazov súťaže, ktorých odmenia výhrou v podobe 30.000 maďarských forintov (105,3 eura) v hotovosti, vyberie náhodne zostavená porota z publika. Tá bude hodnotiť najkreatívnejší, najpútavejší alebo najvtipnejší živý komentár. Súčasťou sprievodného programu budú performance Braňa Jobusa, výstava komiksov izraelskej autorky Rutu Modan či koncerty kapiel Med a DVA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies