Fessas: Grécko potrebuje kompetentnejších ľudí vo vláde

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 15:35 • 2 min
Fessas: Grécko potrebuje kompetentnejších ľudí vo vláde

Atény 4. marca (TASR) - Grécky premiér Alexis Tsipras zúfalo potrebuje kompetentnejších ľudí vo svojej administratíve, aby prilákal do krajiny väčšie investície a postavil ekonomiku znova na nohy.

slovakia

left justify in out

Uviedol to Theodore Fessas, predseda Helénskeho združenia podnikateľov, vplyvnej podnikateľskej skupiny v Grécku, pre agentúru Bloomberg.

Väčšinu ministrov v gréckej vláde by mali nahradiť ľudia s odbornými znalosťami. V opačnom prípade bude mať Grécko problémy uzákoniť úsporné opatrenia a reformy, ktoré sú podmienkou tretieho záchranného programu, domnieva sa Fessas. Podľa neho ideológia ani predchádzajúce pôsobenie vo funkciách nepomôžu gréckej vláde s transformáciou. Krajina potrebuje nové myšlienky a nových ľudí, aby sa dostala cez zložité obdobie.

 

Jeho slová odrážajú pochybnosti v samotnom Grécku aj v zahraničí, či Tsiprasova ľavicová strana Syriza dokáže zabudnúť na svoje komunistické korene a bude schopná navigovať krajinu z problémov späť k prosperite.

 

Tsipras sa prvýkrát stal premiérom vlani koncom januára, keď zvíťazil vo voľbách vďaka sľubom, že zruší úsporné opatrenia a dohodne sa s veriteľmi na odpustení dlhov. Jeho prvý kabinet však nakoniec doviedol Grécko na pokraj bankrotu. Štátu došli peniaze a musel zatvoriť banky, obmedziť finančné transakcie a zaviesť limity na výber peňazí. Tsipras bol nakoniec nútený úplne zmeniť kurz a akceptovať podmienky veriteľov, ktorí požadujú od Atén tvrdé škrty vo výdavkoch a reformy. To by malo Grécku pomôcť skonsolidovať financie a ozdraviť ekonomiku.

 

Vlani v septembri sa v krajine uskutočnili predčasné voľby a Tsipras ľudí požiadal, aby sa rozhodli, či prijmú podmienky úveru, ktoré dohodol, alebo ich odmietnu. Podarilo sa mu obhájiť svoju pozíciu sa stať sa druhýkrát premiérom, ale krajne ľavicové krídlo jeho strany sa odtrhlo a v parlamente hlasuje proti reformám.

 

Grécka ekonomika predvlani (2014) po šiestich rokoch prekonala recesiu. Ale po turbulenciách v minulom roku jej výkon opäť klesol a Európska únia (EÚ) predpovedá, že ani tento rok ešte nezačne rásť.

 

Fessas upozornil, že aj keď Tsipras nedávno vyhlásil, že Grécko je "otvorené podnikaniu", platí to len do určitej miery. Členovia jeho kabinetu svojimi činmi vysielajú zmiešané signály, ktoré brzdia príchod nových investorov a odrádzajú tých, čo už v Grécku pôsobia, od ďalších investícií.

 

Svetová banka vo svojej správe vlani v októbri zaradila Grécko na 60. miesto (zo 189 štátov) v rebríčku, ktorý hodnotí podmienky na podnikanie. Takmer všetky štáty EÚ, okrem Luxemburska a Malty, sa umiestnili pred Gréckom. A v rebríčku konkurencieschopnosti, ktorý zostavuje Svetové ekonomické fórum, sa Grécko ocitlo na 80. mieste zo 140, čo bolo najhorší výsledok z celej EÚ.

 

Jediným svetlým bodom gréckej ekonomiky bol donedávna turizmus, ale masívny prílev migrantov začína ohrozovať aj toto kľúčové odvetvie.

Grécka vláda má v parlamente len veľmi tesnú väčšinu troch kresiel, a to môže ohroziť schvaľovanie niektorých reforiem. Vypísanie nových volieb však situáciu nevyrieši, varuje Fessas. Výmena kabinetu každých šesť mesiacov ešte zvýši neistotu a prehĺbi nestabilitu. Jediným riešením je presadenie hospodárskych reforiem a opatrení, ktoré požadujú veritelia. Atény preto potrebujú ako soľ odborníkov, ktorí vedia, ako na to.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies