Ferusa obvineného z vraždy Sýkoru predviedli na súd, rozhodujú o jeho väzbe

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 13:28 • 2 min
Ferusa obvineného z vraždy Sýkoru predviedli na súd, rozhodujú o jeho väzbe

BRATISLAVA - Kukláči dnes predviedli z policajnej cely na súd Ľuboša Ferusa, ktorého obvinili z vraždy pôvodného bosa skupiny sýkorovcov Miroslava Sýkoru v roku 1997.

slovakia

left justify in out

Senát Okresného súdu Bratislava I. začal rozhodovať o tom, či Ľuboša Ferusa budú stíhať väzobne. Navrhol to prokurátor Odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry. Novému obvineniu zo starej vraždy okrem Ľuboša Ferusa čelia ďalší traja muži.

O obvinení ako prvý informoval portál Čas.sk. Ľuboš Ferus je políciou považovaný za bosa nitrianskeho podsvetia. Portál uvádzal, že Miroslav Sýkora patril medzi nadpriemerne inteligentných mužov bratislavského podsvetia. Vysokoškolské štúdium začal na diplomatickej škole v Moskve, kde pôsobil jeho otec. Po návrate na Slovensko študoval v Bratislave žurnalistiku, ktorú však v treťom ročníku zanechal. Už počas vysokoškolského štúdia Sýkora vytvoril okolo seba silnú skupinu mužov, ktorí podľa portálu Čas.sk. pôsobili najmä ako výpalníci, vydierači, aktéri veľkých krádeží a biele kone. Členovia skupiny sa navzájom nepoznali. Sýkora používal sofistikované metódy. Vyššie postavení členovia jeho skupiny pri získavaní finančných prostriedkov neuplatňovali hrubú silu, ale zastrašovanie prostredníctvom najatých, v posilňovniach vytrénovaných silákov, ktorí dostali prezývku "hrubokrkí". Získané peniaze Sýkora nemíňal, ale po "prepraní" prostredníctvom komplicov ich investoval do svojich firiem. 

Fungovanie skupiny sýkorovcov opísal 10. apríla pred senátom Špecializovaného trestného súdu Juraj Bilik, alias Čapatý - jeden z obvinených v kauze podskupiny sýkorovcov, ktorú údajne viedol Ladislav Bališ, alias Dlhý Laco. Čapatý tvrdil, že do skupiny prišiel už v roku 1996, keď ho pustili z väzenia. Najprv ho „na robotu“ zobral Peter Čongrády, odmenou boli tenisky. Potom bol biletárom v podnikoch a postupne sa dostal blízko údajného bosa sýkorovcov Róberta Lališa, alias Kýbla. „U neho som zostal, v podstate som bol jeho poskok, sluha aj ochrankár v jednej osobe,“ povedal Juraj Bilik na súde. Kýbel sa stal podľa jeho slov šéfom skupiny, lebo pôvodný bos Miroslav Sýkora, ktorého meno skupina nesie, sa rozhodol, že ide robiť politiku. K tomu však nedošlo, vo februári 1997 Sýkoru zabili. 

Ľuboš Ferus je už dlhšie stíhaný aj za údajný podiel na vražde Petra Čongrádyho z roku 2004, pričom v tomto prípade ho súdy nevzali do väzby. Obvineným v tejto kauze kladú za vinu okrem vraždy aj trestný čin založenia zločineckej skupiny. Na zozname obvinených sú aj Karol Mello, Viliam Mišenka a Štefan B. Ďalší obvinený Roland Z. je aktuálne vo väzbe pre iný skutok. Čongrádyho zastrelili samopalmi 9. septembra 2004 dvaja páchatelia v kuklách pred pizzeriou na Pečnianskej ulici v bratislavskej Petržalke.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona