Fernández zabojuje o štvrtý titul v sérii

NETKY.SK • 26 Január 2016, 10:17 • 2 min
Fernández zabojuje o štvrtý titul v sérii

BRATISLAVA - Obhajcov titulov vo dvoch zo štyroch krasokorčuliarskych kategórii uvidia diváci v akcii na blížiacom sa európskom šampionáte v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Do slovenskej metropoly zavítali popri 159 športovcoch z 33 krajín aj zlatí medailisti z vlaňajšieho Štokholmu - španielsky sólista Javier Fernández a francúzsky tanečný pár Gabriella Papadakisová, Guillaume Cizeron. Ruská obhajkyňa titulu majsterky Európy Jelizaveta Tuktamyševová sa nekvalifikovala z národného šampionátu a chýbať bude aj vlani rovnako zlatá ruská športová dvojica Juko Kavagutiová, Alexander Smirnov. Dôvodom je zranenie partnerky, ktorá si na tréningu pred šiestimi dňami roztrhla achilovku.

Fernández v stopách Nepelu?
Zrejme najväčšiu pozornosť v súťaži mužov bude pútať Španiel Javier Fernández. Získa alebo nezíska rodák z Madridu štvrtý titul európskeho šampióna v sérii? Prakticky od chvíle, čo sa stal pred troma rokmi v Záhrebe ako prvý Španiel prvý raz majstrom Európy, prekonáva jeden rekordný zápis za druhým. Po vlani úspešne dovŕšenom zlatom hetriku sa teraz môže stať prvým sólistom od čias Ondreja Nepelu so štyrmi európskymi prvenstvami v neprerušenej sérii. Niekdajší slovenský fenomén Nepela ich získal v rokoch 1969 - 1973 dokonca päť. Skvelý Rus Jevgenij Pľuščenko, ktorý triumfoval aj pred 15 rokmi v Bratislave, je dokonca sedemnásobným majstrom Európy, ale štyri tituly v sérii bez prerušenia nezískal ani raz. V Toronte pod vedením legendárneho Kanaďana Briana Orsera sa pripravujúci 24-ročný Fernández je aj úradujúcim majstrom sveta a na bratislavský ľad vykorčuľuje s aktuálne najvyšším bodovým súčtom Európana v tejto sezóne (292,95). Jeho najväčšími vyzývateľmi by mali byť pred rokom druhý Rus Maxim Kovtun, skúsený Čech Michal Březina, Francúz Florent Amodio či Ukrajinec reprezentujúci Izrael Alexej Byčenko.


V ženskej konkurencii by bolo prekvapením, ak by sa v Bratislave netešila zo zlatej medaily ruská pretekárka. Favoritkou číslo 1 je víťazka decembrového finále Grand Prix ISU Jevgenia Medvedevová (najvyšší sezónny bodový súčet 222,54) a tiež medailistky z vlaňajšieho európskeho šampionátu - strieborná Jelena Radionovová a bronzová Anna Pogorilá. Podľa webovej stránky ISU si pozornosť zaslúžia aj Švédky Joshi Helgessonová a Isabelle Olssonová či Francúzky Laurine Lecavelierová a Mae-Berenic Meiteová. Už spomenutá obhajkyňa titulu Jelizaveta Tuktamyševová skončila na ruskom šampionáte až ôsma a na letenku do Bratislavy nemala nárok. "Na tento súťažný ročník musím čo najskôr zabudnúť. Hlavným cieľom je pre mňa zimná olympiáda, ktorá bude až v roku 2018," povedala Tuktamyševová po nevydarenom domácom šampionáte. V predšampionátovej pozvánke sa píše aj o tom, že Slovenka Nicole Rajičová by sa oproti Štokholmu 2015, kde skončila jedenásta, mohla výraznejšie posunúť dopredu. "Bude sa chcieť dostať čo najbližšie k pódiovým priečkam," predpovedajú v tlačovej správe ISU.


Súťaž športových dvojíc bude ochudobnená o neúčasť dvoch špičkových ruských párov - zlatých a strieborných medailistov z ME 2015. Okrem úradujúcich šampiónov Juko Kavagutiovej a Alexandra Smirnova budú chýbať aj Xenia Stolbovová s Fiodorom Klimovom, ktorí si počas finále Grand Prix ISU v Barcelone utvorili osobné maximum s 229,44 bodu. Dôvodom je zranenie ramena, ktoré si 25-ročný rodák z Petrohradu privodil na tréningu v Moskve. Na šampionáte ich nahradia Kristina Astachovová a Alexej Rogonov. Späť sú aj trojnásobní majstri Európy Tatiana Volosožarová a Maxim Trankov. Nemci sa budú spoliehať na päťnásobnú majsterku sveta a štvornásobnú majsterku Alionu Savchenkovú, ktorá sa vlani vrátila do diania s novým francúzskym partnerom Brunom Massotom. Predchádzajúce úspechy získala spoločne s Robinom Szolkowým, ktorý už ukončil kariéru.


V tancoch na ľade sa črtá veľký boj o zlato, do ktorého môže prehovoriť hneď niekoľko párov. Obhajcovia titulu, Francúzi Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron, po augustovom páde a otrase mozgu partnerky vynechali prvú časť sezóny, ale sú späť a pripravení bojovať s Talianmi Annou Cappelliniovou a Lucom Lanottem či ruskými pármi, z ktorých by mali vyčnievať najmä majstri Európy spred troch rokov Jekaterina Bobrovová, Dmitrij Soloviev. "Sme späť a pokúsime sa znova zvíťaziť. Samozrejme, je nám jasné, že naši súperi budú opäť o čosi silnejší ako v minulosti," povedal Cizeron ešte v decembri pre francúzske médiá. Slovensko reprezentujúci pár Federica Testa, Lukáš Csölley by rád vylepšil ôsmu priečku z predchádzajúceho európskeho šampionátu v Štokholme.

V Bratislave brali zlato Divín aj Nepela
O tom, že Bratislava má dlhoročnú krasokorčuliarsku tradíciu, svedčí aj fakt, že európsky šampionát usporiada už po štvrtý raz. A prvé dva kontinentálne šampionáty v rokoch 1958 a 1966 ozdobili aj zlaté medaily domácich, vtedy ešte československých krasokorčuliarov. V športových dvojiciach sa zo zlata tešili Česi Věra Suchánková a Zdeněk Doležal a mužským šampiónom sa stal Slovák Karol Divín, ktorý čochvíľa oslávi osemdesiatku. "Spomínam si, že v Bratislave som vtedy nekorčuľoval v najlepšej kondícii. Nebol som zdravotne v poriadku, obchádzala ma chrípka. Neskôr ma premohla, preto som sa nezúčastnil ani na odovzdávaní cien v závere šampionátu,“ priblížil Divín svoj prvý z dvoch titulov majstra Európy na nedávnom v galavečere slovenského športu, kde mu pridelili status legendy. Na ME 1966 v Bratislave súťaž mužov ovládol famózny Rakúšan Emmerich Danzer, ale bronz zavesili na krk vtedy len 15-ročnému Slovákovi Ondrejovi Nepelovi. Tomu Nepelovi, ktorý sa neskôr v Sappore 1972 stal olympijským víťazom, o rok neskôr v Bratislave získal aj posledný tretí titul svetového šampióna, medzitým pobral aj 5 európskych titulov a dnes je po ňom pomenovaný bratislavský zimný štadión, súčasné dejisko európskeho šampionátu. Nepela zomrel predčasne v roku 1989 na následky vírusu AIDS, 11 rokov po smrti sa mu ušla najvyššia domáca športová pocta - stal sa slovenským športovcom 20. storočia. "Nemal výnimočný talent. K obrovským úspechom ho doviedli jeho pracovná morálka, cieľavedomosť a disciplína. Čo on dokázal, podarí sa máloktorému športovcovi," povedala Nepelova dlhoročná trénera Hilda Múdra, čerstvá deväťdesiatnička. Tretí európsky šampionát hostila Bratislava v roku 2001 a tam už domáci pretekári na medaily nesiahali. Najlepším slovenským vystúpením bolo 7. miesto športovej súrodeneckej dvojice Oľgy a Jozefa Beständigovcov. Sólista Róbert Kažimír skončil desiaty a sólistka Zuzana Babiaková trinásta. V jej prípade bolo špecifické to, že súťažila iba 7 mesiacov po pôrode. "Siedme miesto bolo satisfakciou za to, že sme po zdravotných problémoch dreli a napriek chýbajúcim medzinárodným konfrontáciám vydržali,“ hodnotil vtedy 22-ročný Jozef Beständig pre Pravdu.

Šampionát bude mať divákov aj zisk
Organizátori už viackrát avizovali, že čestným hosťom bratislavských majstrovstiev Európy v krasokorčuľovaní bude dvojnásobný majster Európy a bronzový olympionik Jozef Sabovčík. Dôvody je asi zbytočné vysvetľovať. "Ide o nášho posledného medailistu z vrcholného podujatia. Veríme, že aj jeho účasť v Bratislave prenesie na našich reprezentantov športové šťastie," povedal predseda organizačného výboru šampionátu Martin Letenay. Kapacita bratislavského "zimáku", ktorý je domovom hokejistov Slovana, bola pre potreby ME 2016 upravená smerom dolu na 7900 divákov. Na každý deň bolo záujemcom k dispozícii približne 6800 vstupeniek. Organizátori už teraz vedia, že hľadisko rozhodne nebude zívať prázdnotou. O šampionát je medzi ľuďmi záujem, aj preto by mali byť majstrovstvá Európy v konečnom dôsledku ziskové. "Vypredali sme už sobotu aj nedeľu, aj prvé tri dni sa dobre vyvíjajú. Celková návštevnosť by mohla dosiahnuť 25 000 až 30 000 divákov. V takom prípade by sme prekročili náš plán. Ak poviem, že šampionát bude ziskový, nebudem klamať," informoval Martin Letenay. Dodal ešte, že vrcholné športové podujatie v Bratislave operuje s rozpočtom približne 1,5 milióna eur.


ds;mj



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies