VIDEO Ferguson je v plameňoch: Policajta, ktorý zastrelil mladého černocha neobvinili!

NETKY.SK • 25 November 2014, 14:00 • 2 min
VIDEO Ferguson je v plameňoch: Policajta, ktorý zastrelil mladého černocha neobvinili!

FERGUSON - Protesty v americkom Fergusone, ktoré tam vypukli v noci z pondelka na utorok, sú najhoršie od zastrelenia černošského mladíka bielym policajtom.

slovakia

left justify in out

Približne 61 osôb zatkla polícia amerického mesta Ferguson v súvislosťami s výtržnosťami na protest proti verdiktu súdu v prípade zastreleného černošského tínedžera. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné záznamy.

 

Zadržaných obvinili z rôznych prečinov: od nezákonného zhromažďovania sa cez podpaľačstvo až po rabovanie. Výtržníci vypaľovali obchody a pálili pneumatiky či odpadkové koše. Polícia reagovala slzotvorným plynom.    

 

Podľa miestnych médií tam demonštranti podpálili najmenej desiatku budov a v plameňoch sa ocitlo aj niekoľko áut. Miestny policajný šéf Jon Belmar informoval, že počas nepokojov osobne počul "asi 150 výstrelov".

 

 

Policajt nebude pykať za zabitie

Najnovšie násilnosti vypukli po tom, ako veľká porota vo Fergusone rozhodla, že Wilson nebude čeliť trestnému stíhaniu. Americký policajt Darren Wilson, ktorý v auguste zastrelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna, nebude čeliť trestnému stíhaniu. V noci z pondelka na utorok o tom rozhodla takzvaná veľká porota v meste Ferguson. Ten po zverejnení verdiktu zachvátili nové násilné nepokoje, ktoré sa rozšírili aj do iných častí USA vrátane mesta New York. Bob McCulloch, prokurátor okresu St. Louis, do ktorého spadá mesto Ferguson, kde k incidentu došlo, oznámil rozhodnutie veľkej poroty, pozostávajúcej z deviatich belošských a troch černošských členov, v pondelok večer miestneho času. Porota sa pravidelne stretávala od 20. augusta a vyhodnocovala dôkazy. Na obvinenie dotknutého policajného dôstojníka by bolo treba najmenej deväť hlasov poroty. Ministerstvo spravodlivosti prípad vyšetruje ohľadom porušenia ľudských práv, čo by mohlo skončiť obžalobou na federálnej úrovni. McCulloch pripustil, že rozhodnutie poroty sa zrejme stretne s nevôľou mnohých ľudí.

 

Verzie okolo celého incidentu, ktorý vyvolal najväčšie rasové nepokoje v Spojených štátoch za posledné roky, sa rôznia. Právni zástupcovia rodiny zosnulého 18-ročného chlapca tvrdia, že Brown sa policajtovi pred streľbou vzdal a ruky mal vystreté do hora. Wilson na neho údajne vystrelil až 12-krát, pričom jedna z guliek chlapca trafila priamo do hlavy. Browna podozrievajú z krádeže cigár krátko pred incidentom.

 

Začiatok nepokojov

V pondelok večer postrelili v Univerzitnom meste na predmestí St. Louis do ramena policajta. Podľa agentúry Reuters nie je isté, či incident súvisí s nepokojmi v neďalekom Fergusone.

 

Pobúrení demonštranti vo Fergusone v noci nadnes na protest proti rozhodnutiu rozbili okná policajného auta a príslušníci zákona museli voči nim zakročiť slzotvorným plynom. Na obrnené jednotky poriadkových síl kráčajúce smerom k policajnej stanici demonštranti zaútočili kameňmi a fľašami.

 

      

Incident podnietil viac než týždeň trvajúce nepokoje vrátane násilných potýčok medzi obyvateľmi Fergusonu a políciou, pričom guvernér štátu Missouri Jay Nixon nakrátko povolal i Národnú gardu. McCulloch dodal, že svedecké výpovede o priebehu inkriminovaného zásahu neboli jednotné, píše agentúra Reuters.

 

 

Demonštranti v New Yorku zase skandovali heslo Aj na černošských životoch záleží a postavenie Wilsona pred spravodlivosť požadovali aj protestujúci v Chicagu. 

 

 

Obama vyzval obyvateľstvo mesta Ferguson na zachovanie pokoja

Americký prezident Barack Obama vyzval v noci nadnes obyvateľov mesta Ferguson, aby zachovali pokoj po tom, ako sa veľká porota rozhodla neobviniť policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil tamojšieho mladého černošského chlapca. Oznámila to agentúra DPA.

 

"Sme národom založeným na právnom poriadku. Musíme akceptovať rozhodnutie, ktoré učinila veľká porota," povedal Obama vo vyhlásení z Bieleho domu. Šéf Oválnej pracovne však zároveň pripustil "hlbokú nedôveru" medzi príslušníkmi etnických menšín a miestnou políciou v mnohých oblastiach krajiny.

 

 

Po nepokojoch dočasne zakázali lety do mesta Ferguson

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) vydal dnes dočasné obmedzenie letov do Fergusonu. V tomto meste v štáte Missouri veľká porota v noci nadnes rozhodla neobviniť policajta, ktorý pri zásahu v auguste zastrelil 18-ročného černošského chlapca. Krátko po verdikte vypukli v meste nepokoje.  Policajné oddelenie okresu St. Louis uviedlo, že z Fergusonu bolo neďaleko tragického incidentu počuť streľbu z automatickej zbrane, napísala agentúra Reuters. Letecký úrad FAA podľa agentúry AP odklonil niekoľko letov z letiska vo Fergusone na iné letiská po tom, ako z mesta hlásili streľbu zo samopalu priamo do oblohy.

 

"Z dôvodu zaistenia bezpečného priestoru pre uplatňovanie aktivít zákona" odklonil FAA približne desiatku letov. Medzinárodné letisko Lambert–St. Louis (STL) prostredníctvom sociálnej siete Twitter uviedlo oznam, podľa ktorého sa obmedzenie týka iba prichádzajúcich letov, nie odletov.

 

Právnici policajta Darrena Wilsona z mesta Ferguson, ktorý v auguste zastrelil mladíka Michaela Browna, zverejnili v pondelok vyhlásenie. Policajt podľa nich konal v súlade so svojím výcvikom a právnymi postupmi. Právnici tiež očakávajú odvolania a vyzvali všetkých, ktorí chcú vyjadriť svoje stanovisko, aby tak urobili pokojnou cestou. Vo Fergusone pokračovali nepokoje aj dnes. Svedkovia hlásili rabovanie, ako aj zakladanie požiarov. Výtržníci vypaľovali obchody, pneumatiky či odpadkové koše.

 

img

 

Rodina chlapca je sklamaná

Rodina zastreleného chlapca vo vyhlásení uviedla, že je rozhodnutím veľkej poroty "hlboko sklamaná", zároveň však vyzvala verejnosť, aby sa stránila násilia a svoju frustráciu vyjadrila radšej pripojením sa ku kampani za povinné zavedenie mikrokamier, ktoré by v USA nosil na sebe každý policajt.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona