Ferenčáková: Enel zo SE pravdepodobne odíde aj pre zhoršené vzťahy s vládou

NETKY.SK • 4 September 2014, 16:47 • 2 min
Ferenčáková: Enel zo SE pravdepodobne odíde aj pre zhoršené vzťahy s vládou

BRATISLAVA - Taliansky Enel nemusí predať 66-% podiel v Slovenských elektrárňach, pokiaľ by nedostal adekvátnu ponuku, no je to málo pravdepodobné.

slovakia

left justify in out

Povedala v diskusnej relácii na teraz.sk Lenka Ferenčáková z portálu energia.sk „Vzťahy medzi Enelom a vládou sú tak naštrbené, že nepredpokladám, že by ostal na Slovensku. Aj v súvislosti s novou stratégiou rozvoja firmy zameranou na Latinskú Ameriku, Blízky východ a Afriku,“ zdôraznila Ferenčáková. 
     

Na trhu sa špekuluje o viacerých záujemcoch o podiel Enelu v SE. Zatiaľ jedinou firmou, ktorá oficiálne potvrdila svoj záujem, je český ČEZ. „Pre ČEZ je to druhý pokus získať naše elektrárne. Ich výhoda je v tom, že dlhodobo tu pôsobia a dobre poznajú prostredie,“ dodala Ferenčáková. České Hospodářské noviny (HN) dnes napísali, že o SE sa zaujíma aj Energetický a priemyselný holding(EPH). 
     

EPH má na slovenskom trhu silnú pozíciu. Vlani získal 49-% podiel s manažérskou kontrolou v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP) a rovnaký podiel aj v Stredoslovenskej energetike. Na slovenské aktíva už pripadá asi polovica prevádzkového zisku EPH.
     

ČEZ zatiaľ na slovenskom trhu pôsobí len ako obchodník s elektrinou a plynom. Podľa HN by tak získanie dvojtretinového podielu v Slovenských elektrárňach malo pre obe české spoločnosti zmysel. Okrem dvoch uhoľných elektrární vlastnia Slovenské elektrárne aj viac než tri desiatky vodných zdrojov, ktoré predstavujú asi tretinu výkonu ich portfólia. Súčasťou skupiny sú ale aj jadrové reaktory v Bohuniciach a Mochovciach s celkovým výkonom takmer 2000 megawattov (MW).
     

Ak by uspel ČEZ, mohol by v spojení so svojou dominantnou pozíciou v Česku vytvoriť jeden veľký česko-slovenský trh. Naopak, jadrové elektrárne môžu byť pri predaji problémom pre EPH. "Neviem si veľmi predstaviť, že by sa slovenskej vláde páčilo, aby ich jadrové elektrárne vlastnila zadlžená firma, ako je EPH," uviedol pre HN energetický analytik J&T Michal Šnobr. Dlh EPH sa odhaduje na 3 miliardy eur.
     

Okrem oboch českých firiem sa o podiel Enelu v SE zaujíma ešte čínsky konglomerát CNNC. Mimo hry je naopak ruský Rosatom. Podľa agentúry Bloomberg ho pre rusko-ukrajinskú krízu Enel po tlaku zo strany Európskej únie zo zoznamu uchádzačov vyškrtol. 
     

Podľa Ferenčákovej sa o posilnenie pozície v SE sa usiluje aj slovenská vláda. „Vláda môže využiť viacero pák, nemusí ísť o navýšenie akcionárskeho podielu. Odkúpenie celého podielu nepredpokladám, pretože je otázne, či by na to našla vláda financie. Aktuálny vývoj štátneho rozpočtu tomu nenasvedčuje,“ upozornila Ferenčáková. Enel kúpil 66-% podiel v SE za 840 miliónov eur. Odhady súčasnej hodnoty podielu sa pohybujú na úrovniach vyšších, ako je jedna miliarda eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies