Fenomenálny Messi je na scéne už desať rokov

NETKY.SK • 17 Október 2014, 08:53 • 2 min
Fenomenálny Messi je na scéne už desať rokov

BARCELONA - Už dekádu brázdi Lionel Messi ihriská v profesionálnom futbale. Vo štvrtok 16. októbra ubehlo presne desať rokov od debutu fenomenálneho Argentínčana v najvyššej španielskej súťaži v drese FC Barcelona. Bolo to v závere mestského derby proti Espanyolu, keď s netradičným číslom 30 vystriedal Portugalčana Deca za priaznivého stavu 1:0. Vo veku 17 rokov a 114 dní sa stal najmladším hráčom v dejinách La Ligy.

slovakia

left justify in out

Svoj prvý ligový presný zásah dosiahol rodák z Rosaria 1. mája 2005 proti Albacete vo svojom deviatom štarte. Asistoval mu vtedy nemenej slávny brazílsky špílmacher Ronaldinho. Premiérový gól v Lige majstrov vsietil 2. novembra toho istého roku pri vysokom víťazstve nad Panathinaikosom Atény (5:0). Niekoľko dní na to Messi skóroval hneď vo svojom prvom El Clásicu, jedným gólom sa podieľal na hladkej výhre 3:0 na Štadióne Santiaga Bernabéua. V stretnutí s poradovým číslom 62 Messi strelil podobný gól ako jeho krajan Diego Maradona po sóle cez polovicu ihriska na majstrovstvách sveta 1986 proti Anglicku. Stalo sa to v dueli proti Getafe, Leo sa na víťazstve 5:2 podieľal napokon dvoma presnými zásahmi. 

 

Stý zápas v drese „blaugranas“ odohral štvornásobný najlepší futbalista planéty v semifinále Španielskeho pohára proti Valencii. Zverenci vtedajšieho trénera Franka Rijkaarda napokon nepostúpili do finále a sezónu 2007/08 zakončili bez zisku trofeje. V 111. dueli sa Messi predstavil po prvý raz pod vedením Pepa Guardiolu. Vo vystúpení č. 161 Argentínčan premiérovo dosiahol gól proti anglickému súperovi. Bol o to cennejší, že sa to udialo vo finále LM 2008/09 proti Manchestru United (2:0). 

 

Dvestý štart za Barcelonu si Messi pripísal 24. marca 2010 proti Osasune Pamplona. Katalánci vtedy vyhrali 2:0, o góly sa postarali Zlatan Ibrahimovič a Bojan Krkič. V 204. stretnutí sa útly útočník predviedol štyrmi gólmi proti Arsenalu Londým v odvete štvrťfinále Ligy majstrov. Barcelona zvíťazila 4:1. Vo svojom 281. štarte prekonal legendárneho Lászlá Kubalu v počte gólov v drese FCB. 

 

Osemnásteho januára 2012 Messi odohral 300. súťažný duel, zhodou okolností v deň Guardiolových narodenín a víťazstva nad Realom v Madride (2:1) v prvom štvrťfinále národného pohára. Zápas číslo 309 a štyri góly Argentínčana pri ligovej výhre 5:1 nad Valenciou. O niekoľko dní potom sa Messi stal prvým hráčom v Lige majstrov od jej nového formátu od roku 1992, ktorý strelil v jednom zápase päť gólov. Bolo to proti Bayeru Leverkusen (7:1) v osemfinálovom dueli. V decembri 2012 v stretnutí s poradovým číslom 352 dosiahol svoj 86. gól v roku a prekonal rekordný zápis legendárneho Nemca Gerda Müllera. Messi zakončil rok 2012 napokon s 91 zásahmi. 

 

Na začiatku minulej sezóny dosiahol účastník finále MS 2014 400. duel v drese Barcelony proti Levante. Gólovej oslavy sa nedočkal, ale zápas bol posledným pre Sandra Rosella vo funkcii prezidenta klubu. V zápase č. 418 skóroval trikrát do siete Realu Madrid a stal sa najlepším strelcom v histórii duelov El Clásico, keď prekonal Alfreda Di Stéfana. Vo svojom 432. vystúpení za Kataláncov dosiahol Messi métu 400. gólov v kariére. 

 

Dvadsaťsedemročný útočník má momentálne na konte 434 zápasov za Barcelonu s bilanciou 361 presných zásahov. V reprezentácii odohral 95 duelov a strelil 44 gólov. Messi za doterajších desať rokov v Španielsku získal neuveriteľných 21 trofejí vrátane šiestich majstrovských titulov, troch triumfov v Lige majstrov a po dvakrát sa tešil z víťazstva v národnom pohári, európskom Superpohári a na MS klubov. Messi momentálne stojí pred prekonaním ďalšieho „nesmrteľného“ rekordu. Už počas najbližšieho víkendu sa môže stať najlepším strelcom La Ligy. Na jeho konte je doteraz 249 presných zásahov, Telmo Zarra ich v rokoch 1957 až 1967 dosiahol 251. Správu a informácie priniesol web Goal.com. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona