Fenomenálny Jágr oslávil 49. narodeniny. Končiť sa nechystá

NETKY.SK • 17 Február 2021, 16:34 • 2 min
Fenomenálny Jágr oslávil 49. narodeniny. Končiť sa nechystá

Na hokejových klziskách sa počas rokov preháňalo mnoho hráčov, ktorí si vyslúžili status legiend. Len málo z nich však v tomto športe zanechalo takú stopu, ako ikonický Jaromír Jágr. Hráč a majiteľ druholigového Kladna oslávil pred pár dňami už 49. narodeniny, skončiť s hokejom však zatiaľ nechce.

slovakia

left justify in out

Žijúca legenda, hokejový matuzalem, kráľ klzísk, hračka prírody, aj takýmito prívlastkami je označovaný famózny český hokejista. Ak by ste si mysleli, že v takomto veku pomýšľa na dôchodok, ste na omyle. Na ľade by totiž chcel vydržať až do 50-tky. Hoci jeho rovesníci momentálne zbierajú body a trofeje ako tréneri, Jágr súperí na ľade s hráčmi o dvadsať rokov mladšími. Jeho výnimočnosť najlepšie dokresľuje fakt, že sa momentálne pripravuje s Kladnom na play-off o postup do najvyššej súťaže.

 

Hokejový veterán je členom elitného klubu tzv. Zlatej trojkoruny (ang. Triple Gold Club), určeného pre hráčov, ktorí v kariére získali tri najdôležitejšie kolektívne trofeje – Stanleyho pohár, olympijské zlatotitul majstra sveta.NHL získal dva Stanleyho poháre s Pittsburghom Penguins, na olympiáde v Nagane v roku 1998 sa s českou reprezentáciou tešil zo zlata, zatiaľ čo titul z majstrovstiev si odniesol v rokoch 2005 a 2010. Pre porovnanie, slovenských hráčov by sme v takejto spoločnosti hľadali márne. Miroslavovi ŠatanoviMichalovi Handzušovi chýba na dosiahnutie zlatého hetriku zlato z olympiády.

 

 

Jágr sa stal pre našich českých susedov doslova hrdinom, azda aj preto, že nikdy nepôsobil dojmom namyslenej hviezdy zo zámoria, práve naopak. Na rozdiel od mladších a menej talentovaných hráčov nikdy neodmietol pozvanie do reprezentácie, na ktorú si vždy našiel čas.

 

Človek, pre ktorého sa stal hokej životným štýlom, korčule na klinec zavesiť neplánuje. Pre server nhl.com sa nedávno vyjadril nasledovne: „Neviem, ako dlho budem ešte hrať. Hra je pre mňa stále ťažšia, ale stále sa chcem zlepšovať. Stále cítim motiváciu, takže táto sezóna nebude moja posledná. Hokej ma stále baví.“ 

 

Hoci sa Jágr po úspešnej kariére v zahraničí vrátil domov, hokejová verejnosť sleduje jeho výkony so zatajeným dychom. „Ešte keď som aktívne hrával a videl som bývalých hokejistov, tak som si hovoril: Ako mohli takto padnúť? Stratiť kondíciu? Rok po skončení som sa pozrel do zrkadla a docvaklo mi to: Aha! Ale Jágr je hračka prírody. Veľký, silný chlap, ktorý má ešte stále rýchle ruky a všetky zručnosti. A stále sa ohromne udržuje," nechal sa počuť legendárny obranca, Paul Coffey.

 

 

Okrem rodnej Českej republiky bol zbožňovaný aj v NHL, kde sa stal najproduktívnejším Európanomnajvyšším počtom odohraných zápasov. V tabuľke produktivity sa nachádza na druhom mieste (1921 bodov) za legendárnym Wayneom Gretzkym. Umenie Jágra mohlo počas rokov sledovať hneď niekoľko generácií hokejových fanúšikov a ak sa Kladnu podarí postúpiť, o rok oslávi veľké jubileum na extraligovom pódiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona