Fenomén súčasného hokeja Jaromír Jágr oslávi 45. narodeniny

NETKY.SK • 14 Február 2017, 10:26 • 2 min
Fenomén súčasného hokeja Jaromír Jágr oslávi 45. narodeniny

Kladno - Vlani pred Štedrým dňom dosiahol fenomenálny český hokejista Jaromír Jágr, ktorý oslávi v stredu 15. februára 45. narodeniny, ďalší míľnik vo svojej výnimočnej kariére. V zápase s Bostonom si pripísal 1889. bod v zámorskej NHL a osamostatnil sa na druhom mieste historickej tabuľky produktivity, keď prekonal legendárneho Marka Messiera.

slovakia

left justify in out

"Milujem hokej. Keď som povedal, že budem hrať do päťdesiatky, tak sa všetci smiali. Ja ale budem drieť každý deň, aby som prekonal ďalšie rekordy," povedal Jágr po dosiahnutí historického zápisu.

 

Jaromír Jágr sa narodil 15. februára 1972 v Kladne. Vyrastal na statku v neďalekej dedine Hnidousy. Prvé hokejové kroky začal v klube PZ Kladno. Už od začiatku pútal pozornosť veľkým talentom, ale aj silnou vôľou trénovať, ktorá mu zostala až doteraz. O jeho tréningovej vytrvalosti kolujú legendy. Vďaka výnimočným dorasteneckým výkonom nastúpil už ako 16-ročný za A-tím v tom čase legendárneho klubu Poldi Kladno (dnes HC Rytíři Kladno).

 

Prvý hokejový vrchol zažil ako 18-ročný, keď nastúpil v československej reprezentácii na MS 1990 vo Švajčiarsku. Mladý útok Jágr - Reichel - Holík výrazne dopomohol k zisku bronzových medailí.

 

Rok 1990 naštartoval aj jeho kariéru v NHL, keď ho v 1. kole z piateho miesta draftoval klub Pittsburgh Penguins. V drese "tučniakov" odohral celkovo 11 sezón (1990-2001). Už v roku 1991 oslávil zisk prvého Stanleyho pohára, ktorý sa mu podaril s mužstvom o rok neskôr obhájiť. Počas pôsobenia v Pittsburghu získal aj Art Ross Trophy pre víťaza produktivity či Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča základnej časti.

 

Krídelník s výnimočnou korčuliarskou a "palicovou" technikou po Pittsburghu vystriedal niekoľko ďalších klubov NHL. Dres s číslom 68, ktorým od začiatku kariéry vzdáva hold Pražskej jari a svojmu starému otcovi, ktorý v roku 1968 počas okupácie Československa sovietskymi vojskami zomrel vo väzení, obliekal aj vo Washingtone Capitals (2001-2004), New Yorku Rangers (2004–2008), Philadelphii Flyers (2011–2012), Dallase Stars (2012–2013), New Jersey Devils (2013–2015) a od roku 2015 prepisuje historické štatistiky v klube Florida Panthers. Svoje hokejové umenie predstavil aj v Kontinentálnej hokejovej lige (KHL), keď v rokoch 2008 až 2011 hrával za Avangard Omsk.

 

Veľká osobnosť českého a svetového hokeja vzbudzuje obdiv a úctu aj u svojich mladších kolegov. "Keď som mal 10 rokov, už vtedy bol hviezda. Je ňou doteraz, takže aj súčasné desaťročné deti v Česku ešte stále môžu sledovať jeho výkony. Je to celkom nová generácia detí, no on je stále tu," povedal pre portál nhl.com o Jágrovi jeho krajan a útočník Bostonu David Krejčí.

 

Jágr na sebe neustále pracuje, mení tréningové postupy či životosprávu. "Stále sa snažím na sebe pracovať, skúšam nové veci. Cítim to tak, že vždy som mal talent a nikdy som ho nevyužil naplno. Vždy som robil dosť len na to, aby som bol dobrý. Nie viac. Vždy som však zároveň cítil, že mám v sebe aj niečo viac, keď je to potrebné," povedal na prahu 45 rokov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona