Fenomén Jarmila sa dostáva na pulty obchodov

NETKY.SK • 19 November 2013, 10:53 • 2 min
Fenomén Jarmila sa dostáva na pulty obchodov

PRAHA - Na pulty českých kníhkupectiev sa dostáva kniha o slávnej českej atlétke Jarmile Kratochvílovej. V autobiografii pod názvom Fenomén Jarmila nemôže chýbať zmienka o jej fantastickom svetovom rekorde na 800 m z 26. júla 1983, ktorý sa tohto roku dožil tridsiatky. K rekordnému času 1:53,28 min sa dnešná generácia bežkýň sotva dokáže priblížiť.

slovakia

left justify in out

"A to som sa ešte šetrila. Boli tam rezervy," spomenula si na pamätný beh z Mníchova, kde pôvodne ani nemala štartovať. Dvojnásobná majsterka sveta z Helsínk 1983 väčšinu tréningov počas kariéry odbehala na škvare. Trénovala popri zamestnaní a ráno vstávala už o štvrtej, aby si mohla zabehať. Tréningy jej postupom času zvláštnym spôsobom prirástli k srdcu a tréner na ňu nakladal stále viac a viac. "Rýchlo si všimol, že tvrdá príprava mi robí dobre a prináša mi ešte väčšie uspokojenie ako súťaže," cituje server českého Blesku Kratochvílovú počas krstu knihy. 

Často omieľanou frázou v súvislosti s poprednými atlétmi z bývalého Československa je téma ich finančného ohodnotenia v časoch zúriaceho socializmu. "Určite som počas kariéry nezarobila viac ako 5000 dolárov. Ale ani tie peniaze som vlastne nevidela. Desať percent išlo do Pragosportu, ďalších desať pre trénera a dvadsať pre ČSTV (Československý zväz telesnej výchovy a športu - pozn.). Môj diel som vtedy dostávala v bonoch," spomenula si Kratochvílová na praktiky prerozdeľovania prémií. 

Atletiku má rovnako rada aj po 46 rokoch, keď do nej vstúpila po prvý raz. A hoci je už niekoľko rokov na dôchodku, ešte aj dnes trénuje deti na čáslavskom štadióne, kde kedysi sama trénovala a vychovala tam aj ďalšiu majsterku sveta Ludmilu Formanovú. 

"Vediem skupinu 15-16-ročných dievčat, občas si aj zabehám s nimi, ale je to už úplne iná generácia. Keď sa povie tvrdá práca, tak oni poriadne nevedia, čo to je. Sú medzi nimi dve - tri dievčatá, ktoré sú zdravo ctižiadostivé, ale či aj niečo s behaním dosiahnu, to neviem zaručiť," povedala Kratochvílová vlani počas mítingu Zlatá tretra v Ostrave, kde bola jedným z čestných hostí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona