Fenningerová a Hirscher dokázali to, čo ani Schranz s PrÖllovou

NETKY.SK • 23 Marec 2015, 12:12 • 2 min
Fenningerová a Hirscher dokázali to, čo ani Schranz s PrÖllovou

BRATISLAVA - To tu ešte nebolo, ale môže ešte dlho byť. Znie to priam neuveriteľne, ale alpská veľmoci v sezóne Svetového pohára 2014/15 prvýkrát zažila, že jej reprezentanti v oboch kategóriách obhájili veľké glóbusy celkových víťazov seriálu.

slovakia

left justify in out

Anna Fenningerová a Marcel Hirscher dosiahli to, čo sa v najslávnejšej ére nepodarilo ani legendárnej dvojici Annemarie Moserová-PrÖllová a Karl Schranz. Napriek tomu, že títo dvaja bájni zjazdári vyhrali celosezónny titul univerzálnosti v rokoch 1969-1975 spolu až 7-krát. Rakúsko je zjazdársky najúspešnejšia krajina a to suverénne a na všetkých frontoch. Vďaka zázemiu, národnej lyžiarskej hrdosti, profesionálnemu systému a teda silným reprezentačným družstvám. Vzhľadom na tento rozsah je počet získaných trofejí pomerne nízky v pomere k získaným bodom. Konkrétne veľké glóbusy - rakúske ženské lyžovanie od roku 1967 má v SP vďaka spomínanej legende a jej rekordnému zisku rovného poltucta relatívne "dôstojný" počet najcennejších pohárov. Petra Kronbergerová pridala tri a po jednom Gertrud Gablová, Anita Wachterová, Alexandra Meissnitzerová, Renate GÖtschlová, Michaela Dorfmeisterová a Nicole Hospová. Pred Fenningerovou 15 kusov z 47. U mužov bola po dvoch Schranzových tituloch "potopa", až kým SP po 27 rokoch zázračne nevyplavil dlho nenápadného Herrmanna Maiera. Ten dodal celkovo štyri poháre, Stephan Eberharter dva, jeden Benjamin Raich. Pred Hirscherom zo 45 veľkých pohárov len 9. Rakúsky rodák a vydedenec Marc Girardelli sám za Luxembursko nazhromaždil rekordných 5 veľkých "gulí".

 

Anna Fenningerová a predovšetkým Marcel Hirscher však v uplynulých sezónach posunuli zjazdársku "Supermacht" aj v tomto ohľade na cestu totálnej hegemónie. Stále len 26-ročný Hirscher má nábeh na vyrovnanie i prekonanie Girardelliho rekordu, ak sa mu budú vyhýbať zranenia, tak ako sa nevyhýbali Luxemburčanovi, ktorý ako zaiste "najoperovanejší" športovec histórie prišiel minimálne o ďalšie dva-tri tituly v SP pre neskutočnú smolu. O štvrťroka mladšia Fenningerová má potenciál svoje výkony a zručnosti gradovať ešte niekoľko rokov a tiež by mohla ponaháňať svoju rekordnú krajanku. Hirscher má vo výhľade ako konkurentov Nórov Aksela Lunda Svindala a Kjetila Jansruda, Fenningerová možno len Američanku Lindsey Vonnovú. Nad Tinou Mazeovou visí veľký otáznik. V dejisku februárových MS naznačila, že v lete možno oficiálne oznámi ukončenie kariéry. Pravda vtedy mala na krku dve čerstvé zlaté medaily, k tomu striebro i bronz a pred sebou vidinu druhého veľkého glóbusu. V závere sezóny jej však komfortný náskok nečakane nestačil, čo bola súhra okolností. V prvom rade fantastická forma Fenningerovej. Ale aj Mazeovej dva výpadky na domácom svahu v Maribore namiesto očakávaných 150-200 bodov. V obrovskom slalome vypadla tesne pred cieľom 1. kola s najlepšími medzičasmi a teda na dobrom kurze na tretie mariborské víťazstvo v tejto disciplíne. Na druhý deň kúsok od svojho rodiska štartovala v slalome, v ktorom tam už tiež raz dominovala. Lenže opäť napriek poznaniu každej vlnky svahu nezvládla tlak a po 6. mieste v prvej jazde druhú nedokončila.

 

Pretekárke preslávenej mentálnou silou chýbalo na záver sezóny len 22 bodov a v Maribore mala za štandardných okolností získať oveľa viac. Ak však bude v lete rozmýšľať s chladnou hlavou, vo veku 32 rokov scénu zrejme opustí, lebo s odstupom času svoju kariéru vyhodnotí nie na tomto nezdare, ale na 6 zlatých medailách z MS i ZOH a najmä na sezóne 2012/13. V nej získala uctievaný glóbus famóznym a zrejme nikdy neprekonateľným 2414-bodovým rekordom. Lebo hoci v tejto zime predviedli Slovinka s Rakúšankou fantastický mikrosúboj dvoch dominátoriek a až do poslednej súťažnej sekundy (doslova), obe za Mazeovej neuveriteľnou métou zaostali priepastných takmer 900 bodov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies