Fedor žiada vládu, aby jasne povedala, ako bude navyšovať rozpočet pre obranu

NETKY.SK • 2 September 2014, 17:13 • 2 min
Fedor žiada vládu, aby jasne povedala, ako bude navyšovať rozpočet pre obranu

BRATISLAVA - Exminister obrany a poslanec Národnej rady SR Martin Fedor (SDKÚ-DS) žiada vládu, aby jasne povedala, ako sa bude navyšovať rozpočet pre obranu.

slovakia

left justify in out

Podľa Fedora je navrhnutý rozpočet kriticky nízky. "Aktuálne sa pohybuje na úrovni 803,79 milióna eur, teda 1,04 % HDP," poukázal Fedor. Pripomenul, že pri vstupe do NATO sa Slovensko zaviazalo vyčleňovať na obranu až 2 % HDP. Apeluje tiež na efektívne využívanie prostriedkov.
     

Fedorovi sa nepozdáva, že Slovensko je jediná krajina na východnej hranici NATO, ktorá nemá jasný postoj k najdôležitejšej otázke v súvislosti s krízou na Ukrajine. "A to, ako sa vysporiadať s nedostatočnými financiami pre rezort obrany," zdôraznil Fedor. Podľa exministra obrany sa tvárime, že "naša obrana je záležitosťou všetkých ostatných, len nie nás", čo podľa neho nie je správne. 
     

Fedor chce, aby NATO ostalo naďalej obrannou alianciou garantujúcou bezpečnosť svojich členov, a teda aj Slovenska. "Azda najdôležitejšia otázka súčasnosti je, aké odhodlanie podieľať sa na kolektívnej a svojej bezpečnosti členské štáty majú," poznamenal Fedor.
     

Exminister pripomína, že vo Walese sa uskutoční summit NATO, na ktorom sa zúčastnia delegácie všetkých členských krajín. Slovensko bude spolu s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) reprezentovať aj prezident Andrej Kiska. Pripravovaný summit považuje za prelomový. "Viacerí predstavitelia štátov, ktoré vydávajú na obranu požadované percento z rozpočtov, vyjadrujú svoju nevôľu nad tým, že majú garantovať bezpečnosť štátom, ktoré sa na vlastnej a kolektívnej bezpečnosti nechcú adekvátne podieľať," upozornil Fedor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona