Fedor žiada prísnejšie tresty pre prevádzačov

NETKY.SK • 22 Október 2015, 15:54 • 2 min
Fedor žiada prísnejšie tresty pre prevádzačov

BRATISLAVA - Zvýšenie trestných sadzieb pre prevádzačov zo súčasných jeden až päť rokov na tri až osem rokov. To je cieľ návrhu novely Trestného zákona, ktorý na novembrovú schôdzu Národnej rady SR predložil nezaradený poslanec a člen Siete Martin Fedor. Zvýšená sadzba sa má týkať trestného činu organizovania nedovoleného prekročenia štátnej hranice.

slovakia

left justify in out

V prípade konania motivovaného finančnou odmenou navrhuje Fedor zvýšiť sadzbu na sedem až desať rokov, pri ohrození života prevádzaných osôb na desať až pätnásť rokov a pri konaní v organizovanej skupine na dvanásť až pätnásť rokov. Ak prevádzač spôsobí viacerým osobám ťažkú ujmu na zdraví alebo smrť, žiada Fedor trestnú sadzbu odňatia slobody na pätnásť až dvadsaťpäť rokov.

 

Poslanec je presvedčený, že jedným z riešení, ktoré môžu zmierniť súčasnú utečeneckú krízu, je nekompromisný postoj EÚ k prevádzačstvu. Európa musí dať podľa Fedora jasne najavo, že nebude tolerovať porušovanie pravidiel a nekontrolované obohacovanie sa organizovaných skupín z ľudského nešťastia.

 

"Páchatelia trestného činu prevádzačstva neškodia len občanom SR a ďalších členských štátov EÚ, ale najmä samotným migrantom. Preto jedným z najvýznamnejších opatrení na obmedzenie nelegálnej migrácie, ale aj na ochranu samotných migrantov, musia byť podstatne prísnejšie postihy pre obchodníkov s ľudským nešťastím, ktorí ľudské bytosti na úteku zo svojej krajiny prepravujú ako tovar," dodal Fedor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies