Fedor: Vládni poslanci pretlačili, aby výbor skončil s kauzou VSS

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 17:32 • 2 min
Fedor: Vládni poslanci pretlačili, aby výbor skončil s kauzou VSS

BRATISLAVA - Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva sa už zrejme nebude zaoberať kauzou údajného tunelovania v bývalej vojenskej rozviedke.

slovakia

left justify in out

„Väčšina vládnych poslancov dnes vo výbore presadila uznesenie, že výbor má ukončiť svoju činnosť v súvislosti s touto kauzou a zároveň vkladá celú iniciatívu do rúk ministra,“ oznámil novinárom predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS). „Znamená to, že kolegovia vo výbore z vládnej strany sa rozhodli, že im stačia ministrove vysvetlenia o slohovej práci,“ dodal.

Podľa Fedora bola atmosféra na výbore doteraz konštruktívna a vládni poslanci nekládli prekážky v činnosti výboru. Dnes výbor zasadal na ministerstve obrany, kde si jeho členovia podľa Fedora mohli vypočuť informácie od ľudí, ktorí priamo zodpovedali za niektoré zložky vo Vojenskom spravodajstve.

Fedor si myslí, že nebol dôvod, aby výbor ukončil svoju činnosť v spomínanej kauze. „Dnes to bola mašinéria väčšiny Smeru,“ podotkol. Členovia výboru ho tiež poverili, aby pripravil správu o doterajšej činnosti výboru v súvislosti s kauzou.

Tajná správa, ktorá v ostatných dňoch vyvolala veľkú odozvu v médiách a bola dôvodom viacerých rokovaní kontrolného výboru, údajne hovorí o tom, že dvaja šéfovia tajných vojenských služieb postupovali ako organizovaná skupina a s peniazmi a majetkom tajných služieb narábali tak, aby z toho mali osobný prospech oni alebo tretie osoby. Dokument má 134 listov a údajne vychádza z vnútorného vyšetrovania vo vojenskej rozviedke, ktoré sa rozbehlo, keď ministerstvo obrany viedol Ľubomír Galko. Súčasný minister obrany Martin Glváč označil spis za mediálnu kačicu, fiktívnu konštrukciu, ktorá ohrozila záujmy štátu, fungovanie vojenského spravodajstva a životy jej príslušníkov v utajení. Podľa ministra je preukázateľné, že k žiadnemu tunelovaniu nedošlo. Predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martinovi Fedorovi sa prihlásili už traja svedkovia, ktorí chceli vypovedať v tejto kauze, pričom ide o bývalých vysokých funkcionárov služby. Jedným z nich je napríklad bývalý zástupca šéfa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý tvrdí, že je autorom správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona