Fedor: Vláda je zrejme dočasná a Fico už len dosluhuje

NETKY.SK • 6 August 2013, 10:17 • 2 min
Fedor: Vláda je zrejme dočasná a Fico už len dosluhuje

BRATISLAVA – V prípade úspešnej kandidatúry Roberta Fica na prezidenta vznikne podľa podpredsedu SDKÚ-DS Martina Fedora politicky neobvyklá situácia.

slovakia

left justify in out

Ako povedal Fedor dnes pre agentúru SITA, ak bude premiér Fico kandidovať na prezidenta a vyhrá, bude musieť vzniknúť úplne nová vláda, s novým programovým vyhlásením, bude musieť požiadať o dôveru parlamentu, všetko ako po parlamentných voľbách. „V takom prípade je súčasná Ficova vláda už vlastne len dočasná a premiér v skutočnosti dosluhuje,“ vyhlásil Fedor.

Oznámenie kandidatúry nejaké tri - štyri mesiace pred voľbami, je v tomto prípade podľa Fedora úplne neštandardné. „Toto nie je počítačová strategická hra, ani marketingový workshop. Funkcia premiéra nie je osobný majetok, ale verejná služba. Ak chce premiér kandidovať na prezidenta, nech sa páči. Ale vláda aj všetci ostatní by sa mali podľa toho zariadiť. Aj verejnosť by mala vedieť, že za niektoré rozhodnutia, ktoré vláda urobí, už nebude niesť zodpovednosť," pokračoval Fedor. 

Ako príklad uviedol podpredseda SDKÚ-DS štátny rozpočet. Rozpočet je totiž zákon zákonov. „Mali by sme o ňom hovoriť podrobne mesiace, a dúfam že aj budeme, lebo situácia je vážnejšia, ako nám ju vláda nakreslila v rozpočte na rok 2013. Ale kto je vlastne naším partnerom? Kto bude niesť politickú aj ústavnú zodpovednosť, keď vieme, že takto o rok tu môže byť iný premiér. Strana Smer, pravdaže. Ale strana Smer zatiaľ ešte nie je v pozícii ústavne zakotvenej KSS,“ zdôraznil Fedor s tým, že zodpovednosť nesie vláda, lenže tá už možno v skutočnosti len dosluhuje. 

Podpredseda SDKÚ-DS Fedor upozorňuje, že z parlamentných volieb môže aj nemusí vzísť nová vláda. Rozhodnutia alebo návrhy vlády pol roka pred voľbami majú však úplne iný charakter, aj sú inak vnímané. "Premiérova kandidatúra je veľmi pravdepodobná. Fico si teraz už len robí a bude robiť kampaň. Je v pozícií, keď sa môže tváriť, že jeho sa žiadne voľby netýkajú. A nakoniec nám povie, že vlastne aj týkajú a od zodpovednosti za dôsledky rozhodnutí vlády zuteká," konštatoval Fedor. 

Fico zatiaľ nepovedal, či bude na budúci rok kandidovať v prezidentských voľbách. Strana Smer-SD má o kandidátovi rozhodnúť až v závere roka. V prieskumoch verejnej mienky však Fico jasne vedie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies