Fedor: Väčšina štátov vidí hybridnú vojnu, Fico organizuje konferenciu

NETKY.SK • 6 Marec 2015, 12:34 • 2 min
Fedor: Väčšina štátov vidí hybridnú vojnu, Fico organizuje konferenciu

BRATISLAVA – Vo väčšine štátov EÚ panujú podľa poslanca Národnej rady SR Martina Fedora veľké obavy z agresívnych zámerov Ruska.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, čelní predstavitelia členských krajín sú presvedčení, že čelia organizovanej podvratnej propagande ako súčasti hybridnej vojny. „Slovenský premiér však v Košiciach hostí otvorených podporovateľov ruskej agresie a označuje to za mierovú konferenciu,“ upozorňuje poslanec a vedúci stálej pracovnej skupiny strany Sieť pre vnútornú bezpečnosť Martin Fedor. Ten sa dnes v lotyšskej Rige zúčastňuje na Medziparlamentnej konferencii o spoločnej zahraničnej bezpečnostnej politike a spoločnej bezpečnostnej a obrannej politike. „Aj v Rige je jednou z najdôležitejších tém tzv. hybridná vojna, ktorej sa na Slovensku takmer vôbec nevenujeme. Pritom aj u nás prebieha organizovaná, štvavá propaganda, ktorá je jedným z dôležitých prvkov prebiehajúcej hybridnej vojny u nášho suseda. Skôr to vyzerá tak, že nástrojom tejto je aj Ficova „mierová konferencia“ v Košiciach,“ vyhlásil Fedor.


Podľa člena Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Martina Fedora by mal predseda vlády namiesto stretnutia s podporovateľmi ruskej agresie, ako je napríklad pán Matthias Platzeck z Nemecka, radšej zdôrazňovať záujmy Slovenskej republiky. „Medzi ne patria princípy, ktoré sú podrývané masívnou propagandou a tými sú územná celistvosť, zvrchovanosť ako aj právo štátov na samostatné rozhodovanie o svojom osude. Mal by si položiť otázku, ako je Slovensko pripravené na hybridnú vojnu, ako chce čeliť nebývalej propagande proti nám a našim spojencom, ako zabezpečíme bezpečnosť v prípade kybernetického útoku. Toto je povinnosťou vlády, chrániť Slovensko a našich občanov,“ upozornil.


Štáty našich spojencov z NATO a EÚ upravujú podľa Fedora svoje obranné plány a berú do úvahy, že v prípade hybridnej vojny, sú napríklad operácie v informačnom priestore oveľa dôležitejšie ako priame vojenské akcie. „Centrá excelentnosti v pobaltských krajinách na ochranu kyberbezpečnosti v Estónsku, energetickej bezpečnosti v Litve alebo ochrany strategických komunikácií v Lotyšsku sú dôležité pri prevencii nevojenských rizík a sú na prospech všetkých krajín aliancie. Na druhej strane Slovensko doteraz nemá aktualizovanú ani len bezpečnostnú stratégiu a stratégia kyberbezpečnosti, ktorá je v pripomienkovom konaní, je príliš všeobecná. Tomuto by mala vláda a jej predseda urýchlene venovať pozornosť a nerobiť propagandu podporovateľom Ruska, ktorí majú len vlastné ekonomické alebo iné zámery,“ zdôraznil Fedor.


Konferencia Cesty k mieru - Občiansky dialóg v znamení dohody Minsk II, ktorá sa koná dnes a v sobotu v Košiciach, vznikla z iniciatívy Nemecko-ruského fóra a Nemecko-ukrajinského fóra v spolupráci s inštitútom ASA. Konferencia sa koná pod záštitou predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý pre chorobu svoj dnešný program zrušil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies