Fedor: Správa vojenského spravodajstva sa aktuálnymi kauzami nezaoberala

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 15:03 • 2 min
Fedor: Správa vojenského spravodajstva sa aktuálnymi kauzami nezaoberala

BRATISLAVA - Správa o činnosti Vojenského spravodajstva za rok 2012, ktorú dnes prerokoval Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, sa aktuálne medializovanými kauzami nezaoberala, hoci majú svoje korene už v roku 2012.

slovakia

left justify in out

"Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) vysvetlil, že práve týmto kauzám sa venujú osobitne a teraz už aj orgány činné v trestnom konaní, takže to nechcel dávať do tejto správy," konštatoval po rokovaní predseda výboru Martin Fedor (SDKÚ-DS).

K okolnostiam medializovaných káuz sa ani on vyjadrovať nechcel, vzhľadom na nedostatok spoľahlivých a korektných informácií. "Samého ma zaujímalo, či má pán minister nejaký komentár napríklad k zadržaniu bývalého riaditeľa Vojenskej spravodajskej služby Romana Mikulca, ktoré prebehlo v sobotu. Povedal, že po konzultácii so špeciálnym prokurátorom sa k tejto téme teraz vyjadrovať nebude. Po ukončení vyšetrovania budeme prvý výbor, ktorý dostane správu na stôl," vysvetlil Fedor.

Dodal, že ani on sám nechce zasahovať do vyšetrovania, ktoré sa aktuálne vykonáva. "Môžem len vyjadriť svoje presvedčenie, že tak rýchlo, ako začali konať orgány činné v trestnom konaní v kauze úniku utajovaných skutočností, by mali rovnako rýchlo, dôsledne a precízne konať aj v otázke podozrení z možných manipulácií so štátnym majetkom v správe vojenského spravodajstva," dodal Fedor.

Dnešné rokovanie výboru označil za štandardné. "Po dlhej dobe sa jednalo o štandardné zasadnutie Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Nevenovali sme sa prioritne kauzám, ktoré zmietajú touto organizáciou, ale materiálom, ktoré boli z rezortu dodané," povedal Fedor. Výbor prerokoval najmä Správu o činnosti vojenského spravodajstva za rok 2012. "Je to štandardný dokument, ktorý je prerokovávaný v neverejnom režime, aj v pléne. Moje otázky smerovali aj k tomu, prečo táto správa musí byť tajná. Poznáme príklady zo zahraničia, ale aj dobré precedensy iných tajných služieb na Slovensku, keď aspoň časť týchto správ nemusí byť v utajovanom režime, ale je poskytnutá verejnosti. Dnes je táto správa pod prísnym utajením v režime 'dôverné', rovnako prebehne aj zasadnutie pléna k tomuto bodu," povedal Fedor.

"Vypočuli sme si informáciu o účasti vojenského spravodajstva na tzv. Národnom bezpečnostnom analytickom centre. Je to nová inštitúcia zameraná na lepšiu koordináciu bezpečnostných zložiek, spravodajských služieb na Slovensku, najmä v oblasti prevencie," dodal s tým, že výbor prerokoval aj informáciu o stave siete pridelencov obrany a jej perspektívu.

Dnes zasadal aj Osobitný kontrolný výbor pre kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). "Prerokovali sme Správu o činnosti SIS. Je to v režime 'dôverné'. Výbor odporučil prerokovať správu v pléne Národnej rady (NR) SR, posúvam ju predsedovi NR SR Pavlovi Paškovi (Smer-SD). Predpokladám, že tento bod bude zaradený na septembrovú schôdzu NR SR," povedal pre TASR predseda výboru Pavol Abrhan (KDH). Správa bude prerokovaná v utajenom režime, výbor podľa Abrhana o inej možnosti ani neuvažoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies