Fedor: Spoločná letka rezortov vnútra a obrany by bola pre štát efektívnejšia

NETKY.SK • 22 Október 2014, 15:18 • 2 min
Fedor: Spoločná letka rezortov vnútra a obrany by bola pre štát efektívnejšia

BRATISLAVA - Jedna spoločná letka ministerstiev vnútra a obrany by bola pre štát efektívnejšia. Trvá na tom exminister obrany Martin Fedor (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

"Dlhodobo presadzujem fungovanie jednej spoločnej letky, ktoré by bolo efektívnejšie pre štát. Pretrvávajúci rezortizmus ministerstiev vnútra a obrany neprispieva k najvýhodnejším riešeniam," uviedol dnes v reakcii na rozhodnutie vlády o nákupe dvoch talianskych taktických dopravných lietadiel C-27J Spartan pre slovenské ozbrojené sily.
     

Fedor pripomína, že Koncepcia rozvoja vzdušných síl Ozbrojených síl SR je stále utajovaný materiál, a tak nie je možné posúdiť do detailov efektívnosť tohto rozhodnutia. 

     

Nákupom dvoch talianskych taktických dopravných lietadiel C-27J Spartan sa završuje šesťročný proces obstarávania týchto strojov, ktorý sa začal v roku 2008 po tragickej havárii vojenského lietadla An-24 pri maďarskej obci Hejce. Minister obrany Martin Glváč oznámil, že budúci týždeň bude podpísaná zmluva o dodávke strojov.
     

Lietadlá majú plniť v prvom rade vojenské úlohy a zabezpečia, aby slovenská armáda nestratila odborné spôsobilosti v tejto oblasti po vyradení strojov An-24. Okrem toho však môžu byť Spartany nasadzované aj pre ďalšie potreby, napríklad na riešenie úloh vyplývajúcich z domáceho a medzinárodného krízového manažmentu.
     

Materiál vláda prerokovala v neverejnom režime. Predmetom utajenia je aj konečná cena, za ktorú lietadlá nakúpime. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) vysvetlil, že sa ju podarilo znížiť oproti tej, ktorá bola vysúťažená v minulosti. O koľko, nespresnil.
     

Prostriedky na nákup pôjdu z rozpočtu ministerstva, prvú splátku zaplatí už tento rok, ďalšiu na budúci a kúpna cena bude podľa ministra doplatená v roku 2016. Slovensko bude musieť na Spartany čakať. Prvý stroj bude dodaný v roku 2016, druhý o rok neskôr.
     

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) si nevie predstaviť, že by Spartany vo väčšej miere mohli pomôcť pri zabezpečení úloh, ktoré má na starosti letka ministerstva vnútra. "Spartan je nákladné lietadlo bez okien, s prázdnym vnútorným hangárom, v ktorom sa preváža náklad a vojaci," vysvetlil.
     

Pripustil, že stroj je teoreticky použiteľný aj na núdzovú prepravu civilistov, napríklad zranených turistov. "Určite vie núdzovo slúžiť aj v prípade, ak sa niečo hrozné stane a nemáme žiadnu inú leteckú kapacitu, ale je to trochu komplikované," doplnil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies